Το εμπορικό έλλειμμα προκαλεί ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Το εμπορικό έλλειμμα προκαλεί ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασχημα ξεκίνησαν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος επιτίμησε την Κίνα για το εμπορικό πλεόνασμά της. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε στις συνομιλίες είναι το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές ακύρωσαν τις συνεντεύξεις Τύπου που είχαν προγραμματιστεί μετά το πέρας των συνομιλιών, χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο.

Μιλώντας χθες πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ρος διαμαρτυρήθηκε για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, με ασυνήθιστα οξείς όρους. Μπορεί οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 309 δισ. δολαρίων, είπε χθες ο κ. Ρος στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι η διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο Πεκίνο, παρουσία του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ουάνγκ Γιανγκ. «Αν ήταν αυτό (το εμπορικό έλλειμμα) απλώς το φυσικό προϊόν των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς, θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε, αλλά δεν είναι», είπε ο κ. Ρος. «Οπότε είναι καιρός να εξισορροπήσουμε την εμπορική και επενδυτική μας σχέση με πιο δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε. Αναλύοντας τη «γραμμή» Τραμπ, ο κ. Ρος είπε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερη ισορροπία στο εμπόριό μας, αυξάνοντας τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα». Η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, με τον κ. Ρος να κατηγορεί ευθέως το Πεκίνο για προστατευτισμό. «Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να το κάνουμε αν συνεργαστούμε, ώστε να απομακρύνουμε ορισμένα σημαντικά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ουάνγκ είδε δηλώσει πως η στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε εμφανιστεί, λίγα λεπτά προτού μιλήσει ο κ. Ρος, αισιόδοξος, ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τις συνομιλίες «ως οδόσημο στην οικονομική μας σχέση», παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η ανοικτή κριτική που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ κατά του Πεκίνου είναι τελείως διαφορετική από τη στάση που τηρούσε η αμερικανική κυβέρνηση στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του οικονομικού διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, όπου, τουλάχιστον δημοσίως, οι δύο πλευρές υπόσχονταν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους σχέση. Ωστόσο φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, με την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου να είναι εμφανής, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στην Κίνα, με την ελπίδα πως αυτή θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει μέτρα για να περιορίσει τις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, την οποία κατηγορεί ότι έχει αυξήσει τόσο πολύ την παραγωγή της, ώστε έχει δημιουργήσει υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές. Τον προηγούμενο Απρίλιο, ο κ. Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν συμφωνήσει ο οικονομικός διάλογος να διεξάγεται σε νέο πλαίσιο και το Πεκίνο να ανοίξει και πάλι την αγορά του σε αμερικανικές εξαγωγές βόειου κρέατος, ενώ ο κ. Σι είχε υποσχεθεί πως η Κίνα θα αγοράσει ποσότητα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Ιούνιο, ο κ. Τραμπ είχε επικρίνει το Πεκίνο, λέγοντας πως η Κίνα δεν έχει κάνει ό,τι θα έπρεπε ώστε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, ωστόσο στις αρχές Ιουλίου, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στη Γερμανία, φάνηκε να υποβαθμίζει τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έρχεται στο τέλος της περιόδου 100 ημερών που είχαν συμφωνήσει οι κύριοι Τραμπ και Σι τον περασμένο Απρίλιο, ώστε να καταρτίσουν σχέδιο για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή