Πρωτιά Morgan Stanley σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές παγκοσμίως

Πρωτιά Morgan Stanley σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές παγκοσμίως

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική νίκη πέτυχε η Morgan Stanley επί της Goldman Sachs, εμφανίζοντας υψηλότερα έσοδα από τις συναλλαγές της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο – η Morgan Stanley είχε 3,2 δισ. δολάρια και η Goldman 3,1 δισ. δολάρια. Oπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Reuters, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σπάνια. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (Απρίλιος-Ιούνιος) η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κριτήριο τα περιουσιακά της στοιχεία, ανακοίνωσε αύξηση κατά 11% στα κέρδη της. Η θετική εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην τόνωση των εσόδων της από τη συμβουλευτική σε επιχειρήσεις, τη διαχείριση κεφαλαίων των πελατών της, τις συναλλαγές σε μετοχές και την ανάληψη έκδοσης ομολόγων.

Σε όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ένα σκοτεινό σημείο. Οι συναλλαγές της Μorgan Stanley σε ομόλογα απέφεραν μειωμένα κέρδη κατά 4%. Ωστόσο, αυτή η πτώση ήταν πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των ανταγωνιστριών της. Η Goldman εμφάνισε μείωση της τάξεως του 40% και από 6%-19% οι Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase. Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley παρουσίασε τριμηνιαία έσοδα 1,3 δισ. δολάρια από τις πράξεις σε ομόλογα, ξεπερνώντας τον στόχο του 1 δισ. δολαρίων που είχε θέσει ο διευθύνων σύμβουλός της Τζέιμς Γκόρμαν και τα αντίστοιχα έσοδα των 1,2 δισ. δολαρίων της Goldman. «Πιστεύω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και τη σωστή στιγμή», παρατηρεί ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Morgan Stanley Τζόναθαν Προύζαν. «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα τα τελευταία πέντε τρίμηνα κατά σειρά το αποτυπώνουν αυτό και, επίσης, αποδεικνύουν την αξιοπιστία μας μεταξύ των επενδυτών, των πελατών και της αγοράς εν γένει». Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών η Morgan Stanley αγωνιζόταν να πείσει αναλυτές και επενδυτές πως ήταν επιτυχημένο το σχέδιό της να διατηρήσει ρόλο μεγάλου παίκτη στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ, παράλληλα, να ενισχύει την παρουσία της στη διαχείριση πλούτου από μεγάλους πελάτες. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν ότι η επίδοσή της μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ασταθής.

Σε αυτές τις συνθήκες, το διττό σχέδιο του Τζέιμς Γκόρμαν χρειάστηκε χρόνια να αποφέρει καρπούς. Τελικά, όμως, αυτοί οι καρποί γίνονται ορατοί. Ερωτηθείς από αναλυτές ο κ. Γκόρμαν αν θα βελτιώσει τον στόχο των εσόδων της Morgan Stanley, απάντησε αρνητικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή