Ελεγχοι σε διαχειριστές καταπιστευμάτων και σε αλλοδαπά ιδρύματα

Ελεγχοι σε διαχειριστές καταπιστευμάτων και σε αλλοδαπά ιδρύματα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένους ελέγχους σε διαχειριστές και δικαιούχους καταπιστευμάτων και σε αλλοδαπά ιδρύματα ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν εκτεταμένη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης έχουν συντάξει ειδικό οδηγό για τον έλεγχο των διαχειριστών καταπιστευμάτων και των «ιδιοκτητών» και μελών αλλοδαπών ιδρυμάτων.

Οπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, οι ανωτέρω δύο περιπτώσεις λειτουργούν σε ένα θολό και αρρύθμιστο περιβάλλον. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα διαφυγόντα έσοδα ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες και στοιχεία από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου που δείχνουν την ανάγκη εκτεταμένων ελέγχων.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των καταπιστευμάτων, αρκετοί διαχειριστές φέρονται να μη δηλώνουν τα εισοδήματα στην εφορία που απολαμβάνουν οι ίδιοι αλλά και αυτά που αποδίδουν στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι το καταπίστευμα είναι θεσμός του κληρονομικού δικαίου και, όπως νομικά ορίζεται, είναι η σχέση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου ή εις θάνατο, από ένα πρόσωπο το οποίο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία υπό τον έλεγχο άλλου προσώπου (διαχειριστής) προς όφελος τρίτου (ο δικαιούχος). Ο ιδρυτής, δηλαδή, ορίζει για τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) έναν διαχειριστή ο οποίος, βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας, ενεργεί προς όφελος ενός τρίτου προσώπου.

Οσον αφορά τα αλλοδαπά ιδρύματα, αποτελούν όχημα για τη μεταβίβαση στο εξωτερικό περιουσιακών στοιχείων χωρίς να καταβληθεί ο αναλογούν φόρος στο εσωτερικό της χώρας. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες και σύντομα, όπως υποστηρίζουν, θα «έχουμε» τα πρώτα αποτελέσματα. Από τις πρώτες ενδείξεις που έχουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι πολλοί που είχαν περάσει στο παρελθόν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα ιδρύματα αυτά έχουν αποβιώσει. Ωστόσο, οι κληρονόμοι τους δεν προχώρησαν ποτέ στην καταβολή φόρου κληρονομιάς τόσο για τα ακίνητα όσο και για τα μετρητά που φαίνεται να έχουν «φύγει» στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή