Στα ύψη οι τιμές στην τρίτη δημοπρασία ενέργειας

Στα ύψη οι τιμές στην τρίτη δημοπρασία ενέργειας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ενίσχυσαν τα αποτελέσματα της χθεσινής, τρίτης κατά σειράν, δημοπρασίας.

Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος, με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς η χαμηλή τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα να φτάνει τα 40 ευρώ και να κλείνει τελικά στα υψηλά των 43,05 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον χορό έσυραν οι traders οι οποίοι είναι και οι μόνοι που επωφελούνται από την υψηλή τιμή, καθώς προορίζουν την ενέργεια για εξαγωγές όπου υπάρχουν υψηλά περιθώρια κέρδους.

Από τους συνολικά 18 συμμετέχοντες, τέσσερις αποσύρθηκαν όταν η τιμή άρχισε να σκαρφαλώνει στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακόμη και οι μεγάλοι προμηθευτές, Protergia, Ηρων και Εlpedison, περιορίστηκαν σε πακέτα των 25, 20 και 15 MWh/h. Η τιμή που διαμορφώθηκε δύσκολα θα ανατρέψει τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στη λιανική αγορά, όπου τα μερίδια της ΔΕΗ παρέμειναν σταθερά, καθώς δεν αφήνει στους ιδιώτες προμηθευτές περιθώρια για ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Αυτό όμως που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία ταυτόχρονα είναι ότι το προϊόν που υποχρεώθηκε να διαθέσει η ΔΕΗ σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών, για τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και τη μείωση των μεριδίων της, κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα διατεθεί σε εξαγωγές και θα ενισχύσει τα έσοδα των traders αλλά και ιδιωτών παρόχων που, όπως διαπιστώθηκε από τις δύο προηγούμενες δημοπρασίες, διέθεσαν σε εξαγωγές ακόμη και το 90% των ποσοτήτων που αγόρασαν.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας χτύπησαν «καμπανάκι» στη ΡΑΕ, η οποία και αναμένεται να επισπεύσει την εισήγησή της για πλαφόν 20% στις εξαγωγές από τις ποσότητες των ΝΟΜΕ. Κύκλοι της ΡΑΕ εκτιμούν ότι αν και το μέτρο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα είναι παραδοτέο το προϊόν της σημερινής δημοπρασίας, να περιοριστούν οι εξαγωγές σε ποσοστό 20%. Σε αυτή την περίπτωση οι traders θα υποχρεωθούν να πουλήσουν την υπόλοιπη ποσότητα στη δευτερογενή αγορά και με τον τρόπο αυτό το προϊόν θα παραμείνει στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή