Αναστασιάδης: Απαραίτητος ο τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων

Αναστασιάδης: Απαραίτητος ο τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι ο τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων, είναι «εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τρίτους», έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας άπαντες να συνειδητοποιήσουν πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων.

Αναφερόμενος στην σημερινή μαύρη μέρα της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν» και τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Επιπλέον, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η διαίρεση Κύπρου οφείλεται στην Τουρκία και τον κατοχικό στρατό.

Τη δήλωση αυτή σχολίασε το ΑΚΕΛ, το οποίο σε γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, διερωτάται από πού διαμόρφωσε αυτή την εντύπωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιρρίπτουν ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία της διάσκεψης στην Ελβετία», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση. Αντιθέτως, επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του στον Τούρκο Πρόεδρο για τον ρόλο της χώρας του στην Ελβετία, ενώ ο Έσπεν Άιντε είπε ότι επρόκειτο για αποτυχία όλων.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΑΚΕΛ ότι η Τουρκία φέρει την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ο κ. Στεφάνου κατηγορεί εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για «άστοχους χειρισμούς, αντιφάσεις και παλινωδίες».

Νωρίτερα σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημερινή 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974 με κοινοποίηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως υποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος άλλο πόλεμο.

Με αντικατοχικές εκδηλώσεις, μνημόσυνα για τα θύματα και δεήσεις για τους αγνοούμενους, ο λαός στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου καταδίκασε το έγκλημα της εισβολής και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Επιπλέον, εκκληση σε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου» απήυθυνε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του για την 43η επέτειο. 

Υπενθυμίζεται ότι στα κατεχόμενα παρέστη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζίγια τη συμπλήρωση 43 ετών από την εισβολή του «Αττίλα» και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. 

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε στις 08:00 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με κύριο ομιλητή τον κ. Αναστασιάδη. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Αναστασιάδη:

Μετρώντας  κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χρόνια της εισβολής, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μετρούμε τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια.

Την απώλεια της πατρίδας, των ανθρώπων, των μνημείων, αλλά όχι της μνήμης.

Γιατί η μνήμη είναι εκεί, ισχυρή και ακλόνητη να στηρίζει την πίστη στην επιστροφή. Να στηρίζει τον αγώνα για την δημιουργία μίας πατρίδας ελεύθερης, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα που να ανήκει πραγματικά στους πολίτες της.

Χρωστάμε πολλά σε πολλούς.

Σε αυτούς που πολέμησαν και χάσαμε αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν  και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας. Αυτούς που και σήμερα βλέπω μπροστά μου στα αναπηρικά αμαξίδια να μας θυμίζουν πως όση δύναμη επέδειξαν στα πεδία των μαχών, άλλη τόση δύναμη απαιτεί η καθημερινή δύσκολη για αυτούς πράξη της ζωής.

Σε όλους αυτούς, οφείλουμε τον πιο μεγάλο φόρο τιμής, γιατί  αποτελούν το πρότυπο μας και γι αυτούς οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι. Ας είναι η  δική μας υπόσχεση  και το τάμα αν θέλετε, πως η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά η δική τους μνήμη και αγώνας θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή