ΚΟΣΜΟΣ

Επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε παιδί

Ο Χάρβεϊ χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία δύο ετών, έπειτα από σηψαιμία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επιτυχής θεωρείται η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών στον κόσμο σε έναν 10χρονο, ο οποίος 18 μήνες μετά την επέμβαση μπορεί και γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνος του, όπως δήλωσαν προχθές Τρίτη γιατροί, χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες.

Η σχετική έκθεση που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health περιλαμβάνει την πρώτη επίσημη ιατρική ενημέρωση σχετικά με την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ για την αντικατάσταση και των δύο χεριών του, τον Ιούλιο 2015.

«Δεκαοκτώ μήνες μετά το χειρουργείο, το παιδί είναι πιο ανεξάρτητο και ικανό να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες», λέει η Σάντρα Αμαράλ, γιατρός στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.

«Εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να αυξήσει τη λειτουργικότητα των χεριών του και σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του χειρουργείου του».

Ο Χάρβεϊ χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία δύο ετών έπειτα από σηψαιμία, ενώ υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση νεφρού.

Το παιδί ήδη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για να καταστείλει τυχόν ανοσολογική αντίδραση στον νεφρό του, σημαντικός παράγοντας για τον οποίο επελέγη ώστε να υποβληθεί στη δεκάωρη και πλέον μεταμόσχευση χεριού.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του ασθενούς, αλλά τα φάρμακα αυτά ενέχουν και κινδύνους, περιλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και λοιμώξεων. Τα χέρια βρέθηκαν από δωρητή –ένα νεκρό παιδί– τον Ιούλιο του 2015.

Οκτώ μήνες μετά την επέμβαση, ο Χάρβεϊ χρησιμοποιούσε το ψαλίδι και ζωγράφιζε με μαρκαδόρους. Μέσα σε ένα χρόνο, μπορούσε να κρατήσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ και με τα δύο του χέρια.

«Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί στον κόσμο ήταν επιτυχής υπό προσεκτικά μελετημένες συνθήκες», αναφέρει η ιατρική έκθεση.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε ενήλικα ολοκληρώθηκε το 1998.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ