Θεμελιώδης αρχή η διάκριση των εξουσιών

Θεμελιώδης αρχή η διάκριση των εξουσιών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θ​​εμελιώδης αρχή του Συντάγματος και καθοριστική για την οργάνωση της πολιτείας είναι αυτή της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί την κατεξοχήν οργανωτική βάση του πολιτεύματος. Κύρια αποστολή της Δικαιοσύνης είναι η πιστή τήρηση του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων και των νόμων και με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος της δράσης της Διοίκησης και η προστασία των πολιτών από την κρατική αυθαιρεσία.

Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της ως «θεσμικού εμποδίου», κατά την έκφραση του πρωθυπουργού, ακυρώνει τη βασική αυτή συνταγματική αρχή και αμφισβητεί τον συνταγματικό-εγγυητικό ρόλο της Δικαστικής Αρχής. Οι επιθέσεις υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών στη Δικαιοσύνη, με τη στήριξη του πρωθυπουργού, εντάσσονται σε μία προσπάθεια απαξίωσής της και μετάθεσης των ευθυνών της κυβέρνησης.

Κανείς δικαστής δεν αρνήθηκε την κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και αν αυτή είναι σκληρή, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη και υπεύθυνη. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο της αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου των δικαστών. Καταγγέλλονται εντελώς αόριστα, αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα δήθεν φαινόμενα συγκάλυψης σκανδάλων, ενώ είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη έχει ερευνήσει και εξακολουθεί να ερευνά όλες τις σχετικές καταγγελίες με τα πενιχρά μέσα που της διαθέτει η πολιτεία. Δεκάδες υποθέσεις σκανδάλων έχουν φτάσει στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων και ακόμα περισσότερες βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης. Η αδυναμία απόδοσης ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα οφείλεται στην «ασυλία» που παρέχει ο συνταγματικός νομοθέτης σ’ αυτά με την ευθύνη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων. Αφού ο πολιτικός κόσμος της χώρας δημιούργησε ένα προστατευτικό πλέγμα διατάξεων για τα πολιτικά πρόσωπα, αναζητεί τώρα ευθύνες για την εξέλιξη αυτή από τη Δικαιοσύνη!!!

Η Δικαιοσύνη δεν είναι εμπόδιο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ούτε μπορεί να λειτουργεί ως βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας. Οι αντίθετες αιτιάσεις μόνο ως προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης μπορούν να εκληφθούν. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα που πανηγύριζαν στο παρελθόν από τη θέση της αντιπολίτευσης για δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που ψήφισαν προηγούμενες κυβερνήσεις (π.χ. για μειώσεις μισθών και συντάξεων, για το χαράτσι της ΔΕΗ), σήμερα επιτίθενται στη Δικαιοσύνη.

Αν αναζητήσει κανείς τα βαθύτερα αίτια της συντονισμένης αυτής επίθεσης στη Δικαιοσύνη, θα διαπιστώσει ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας εσωτερικός εχθρός, υπεύθυνος για τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Η φιλολαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από τις δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά με τα νομοσχέδια που κατατίθενται και τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις θέσεις της στα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας των μισθών και συντάξεων, της απελευθέρωσης ή μη των ομαδικών απολύσεων, της προνομιακής μεταχείρισης του μισθού έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών και του Δημοσίου στο πλαίσιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, της διατήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της προστασίας των ορίων συνταξιοδότησης, του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

*Ο κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης είναι πρόεδρος Πρωτοδικών, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή