ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία, με την Αγκυρα να απαντά το απόγευμα της Πέμπτης σε ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί λήψης μέτρων, ως απάντηση στην προφυλάκιση ενός Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στέλνοντας μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ και κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την εξουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να «αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας» στη χώρα του, με σκοπό «να κάνει να σωπάσουν όλες οι επικριτικές φωνές».

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση... δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς απ΄ό,τι είμαστε μέχρι τώρα ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους.  Σύμφωνα με δηλώσεις του, τα νέα μέτρα συμφωνήθηκαν από κοινού με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ακόμη, τόνισε πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ενώ εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία. «Τον τελευταίο καιρό ένας ορισμένος αριθμός Γερμανών στερήθηκε την ελευθερία για λόγους ή για χρονική περίοδο που δεν είναι αντιληπτοί», σημείωσε, καθώς εννέα γερμανοί πολίτες, από τους οποίους ορισμένοι έχουν διπλή υπηκοότητα, κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, κατηγορούμενοι ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο πρόσφατες συλλήψεις προσώπων εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. «Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών στην Τουρκία, πάνω από τη Ρωσία, και επίσης ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Αγκυρα: «Απαράδεκτο παράδειγμα μονομερούς συμπεριφοράς»

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να δώσει την «απάντηση που απαιτείται» στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις Γκάμπριελ, τις οποίες η χαρακτήρισε ένα απαράδεκτο παράδειγμα της μονομερούς συμπεριφοράς των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα έκρινε ότι οι σχέσεις της με το Βερολίνο δεν θα πρέπει να βασίζονται σε «εκβιασμούς και απειλές».

«Η χώρα μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών για χάρη οικονομικών ζητημάτων όπως δανείων, χρηματοδοτήσεων ή της Τελωνειακής Ένωσης» τονίζεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα πάντως η Άγκυρα σημειώνει ότι θέλει να συνεχίσει να βλέπει τη Γερμανία ως σύμμαχο και φίλη χώρα. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τη Γερμανία ως μια χώρα σύμμαχο και φίλη. Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται σε εκβιασμούς και απειλές, αλλά πρέπει να διέπονται από κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου» υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ