Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο στοιχείο που αποδεικνύει τη συνεχή ύπαρξη των Αβοριγίνων (ιθαγενείς της Αυστραλίας) στην Αυστραλία εδώ και τουλάχιστον 65.000 χρόνια, δηλαδή 18.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Κρις Κλάρκσον.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρχαιολόγοι μετά τον εντοπισμό χειροποίητων αντικειμένων σε σπήλαιο της περιοχής της Βόρειας Επικράτειας της χώρας, που μεταξύ άλλων μαρτυρούν την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα των ιθαγενών, όπως υπογράμμισε. 

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έφεραν στο φως τους αρχαιότερους λίθινους πελέκεις και ράβδους ώχρας που εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Παρά τις διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, η ανθρώπινη παρουσία στην Αυστραλία χρονολογείται περίπου στα 47 με 60 χιλιάδες χρόνια πριν.

Η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς συνδέεται με ποικίλα θέματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η θεωρία της αφρικανικής προέλευσης του ανθρώπου και της εξαφάνισης της μεγαπανίδας, αλλά και με τις γνώσεις των ίδιων των Αβοριγίνων αναφορικά με  το διάστημα της παρουσίας τους  στην περιοχή.

Καλλιτεχνική Δραστηριότητα

Τα σπάνια αντικείμενα που βρέθηκαν στο κατώτατο τμήμα του σπηλαίου Madjedbebe πλησίον του εθνικού πάρκου Kakadu National Park, αποτελούν απτή απόδειξη μιας πρώιμης δυναμικής ύπαρξης των Αβοριγίνων στην Αυστραλία δήλωσε στο BBC ο Κλάρκσον.

«Βρήκαμε αυτούς τους μοναδικής ομορφιάς λίθινους πελέκεις με αυλάκωση στο ένα άκρο τους όπου τοποθετείτο η λαβή με τη χρήση ρητίνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα των αρχαιολόγων εντόπισε ορυκτά όπως μαρμαρυγίες, επενδεδυμένα με θραύσματα ώχρας, καθώς και μια πλάκα καλυμμένη από μείγμα κόκκινης ώχρας και μαρμαρυγίας.

Δέκα χιλιάδες αντικείμενα από το κατώτερο τμήμα έχουν έρθει στο φως σε τέσσερις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σπήλαιο από το 1970 και εντεύθεν.

Συμφωνία υψίστης σημασίας μεταξύ ερευνητών και ντόπιων

Στις τελευταίες ανασκαφές η εταιρεία Gundjeihmi Aboriginal Corporation που εκπροσωπεί τους γηγενείς της περιοχής, και συγκεκριμένα τη φυλή Mirrar έκλεισε συμφωνία με τους ερευνητές.

Έτσι οι Mirrar συνεργάστηκαν με τους αρχαιολόγους βοηθώντας τόσο στις ανασκαφές όσο και στη συντήρηση των ευρημάτων.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ