Νέες εκδόσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΑ

ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ

Κατηγορώ

μτφρ.: Γιάννης Κωνσταντίνου

εκδ. Γκοβόστη, σελ. 176

Ο λοχαγός Ντρέιφους συνελήφθη με την κατηγορία πως είχε παραδώσει στις ξένες δυνάμεις στρατιωτικά ντοκουμέντα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια της Γαλλίας. Δικάστηκε, καταδικάστηκε με ενοχοποιητικά στοιχεία που δεν του κοινοποιήθηκαν και κλείστηκε στη φυλακή το 1894. Τέσσερα χρόνια αργότερα, λίγες μέρες μετά την αθώωση του πραγματικού ενόχου της προδοσίας λοχαγού Εστερχάζι, ο Εμίλ Ζολά απευθύνει ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με ατράνταχτα τεκμήρια που επίμονα συγκέντρωσε. Το κείμενό του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ορόρ» και αποτελεί έκτοτε ένα από τα καταστατικά κείμενα στρατευμένης πολιτικής παρέμβασης λογοτεχνών και καλλιτεχνών υπέρ του δίκαιου και της αλήθειας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

WILKIE COLLINS

Το θαμμένο μυστικό

μτφρ.: Αννα Παπασταύρου

εκδ. Gutenberg, σελ. 632

Ο Κόλινς, γνωστός κυρίως για τα μυθιστορήματα «Η γυναίκα με τα άσπρα» και «Η φεγγαρόπετρα», το πρώτο αγγλικό αστυνομικό μυθιστόρημα, στο τέταρτο έργο του, με τον τίτλο «Το θαμμένο μυστικό», παρουσιάζει μια σύνθετη ιστορία, που διαδραματίζεται κυρίως στην Κορνουάλη, και έχει ως δεδομένα πολλά μυστικά, νόθα παιδιά, μεταμφιέσεις, αναζήτηση ταυτότητας, κληρονομιές, επιστολές, κρυμμένα σημειώματα και απάτες. Η Ρόζαμοντ ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένα μυστικό γύρω από την καταγωγή της, το οποίο βρίσκεται καλά φυλαγμένο σε δωμάτιο ενός πύργου. Η αφήγηση είναι πληθωρική και αναδεικνύονται όλες οι λεπτομέρειες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JUAN VILLORO

Οι ένοχοι

μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

εκδ. Κουκκίδα, σελ. 170

O Χουάν Βιγιόρο θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους Μεξικανούς συγγραφείς, με πανεπιστημιακή σταδιοδρομία και διπλωματική εμπειρία, ως μορφωτικός ακόλουθος της μεξικανικής πρεσβείας στο Ανατολικό Βερολίνο τη δεκαετία του ’80. Σε επτά διηγήματα ξεδιπλώνονται αφηγηματικές τεχνικές και αρετές που συνδυάζουν τις λατινοαμερικανικές παραδόσεις με τις μετανεωτερικές επιδράσεις στο λογοτεχνικό και δοκιμιακό έργο ενός βιρτουόζου συγγραφέα. Μεξικανικός «μαγικός ρεαλισμός» με αντιήρωες που αναζητούν επιβεβαίωση, ένα υποδειγματικό διήγημα γύρω από τον μαγικό-φανταστικό κόσμο του ποδοσφαίρου.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΟΤΤΟΝ

Το χρονικό του έρωτα

μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης

εκδ. Πατάκη

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Ράμπι και της Κέρστεν. Πώς αυτοί γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, απέκτησαν παιδιά αλλά δεν έζησαν καθόλου μια ζωή του περίφημου μότο «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ο Αλαίν ντε Μποττόν, γνωστός για τα βιβλία στοχασμού του –ανήκει σε αυτούς που κατόρθωσαν να κάνουν brand name το όνομά τους με ό,τι και αν καταπιάνονται–, στοχάζεται για τη φύση της σχέσης των δύο φύλων, του έρωτα και της απομυθοποίησης αυτού. Πώς δηλαδή ένας γάμος χρειάζεται ενδεχομένως άλλα πράγματα για να μακροημερεύσει εκτός από έρωτα.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

ARTHUR CONAN DOYLE

Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος και άλλες ιστορίες μυστηρίου

εισαγωγή, μτφρ.: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

εκδ. Gutenberg, σελ. 458

Πολυσχιδής και ανήσυχη προσωπικότητα ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιούργησε τον διάσημο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, έναν εκκεντρικό και μεθοδικό ερευνητή. Ενδιαφέρον έχουν και εκείνα τα έργα από τα οποία απουσιάζουν ο ντετέκτιβ και ο φίλος του, ο δόκτωρ Γουάτσον. Στα διηγήματα του τόμου, πρωταγωνιστεί το παράδοξο. Στον «Βραζιλιάνικο αγριόγατο», ο ήρωας, που είναι φτωχός αν και έχει ακριβά γούστα, μαθαίνει να επιβιώνει και κερδίζει εν τέλει αυτό που επιθυμεί. Πόσο συμπτωματικός είναι ο τραυματισμός του από το άγριο ζώο και τι σχέση έχει με τον θάνατο του εύπορου συγγενούς του;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή