Νάρκη στην εξεταστική για την Υγεία από τον Πρόεδρό της – συναντήθηκε κρυφά με μάρτυρα

Νάρκη στην εξεταστική για την Υγεία από τον Πρόεδρό της – συναντήθηκε κρυφά με μάρτυρα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης, με κατ’ αρχήν ευθύνη του Προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία -βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Αντ. Μπαλωμενάκη, φαίνεται πως εγείρεται όσον αφορά τη λειτουργία της συγκεκριμένης Επιτροπής, δεδομένου ότι κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποκαλύφθηκε πως δίχως ενημέρωση των μελών της χθες το βράδυ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον μάρτυρα που επρόκειτο σήμερα να εξεταστεί: τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του Ερρίκος Ντυνάν Κων. Κρέτση.

Η αποκάλυψη της έως εκείνη την ώρα μυστικής συνάντησης έγινε μέσω σχετικών ερωτήσεων του μέλους της Επιτροπής Γ. Γεωργαντά (ΝΔ). Η εξέλιξη της συζήτησης, όπως «χρωματίστηκε» από τις απαντήσεις του μάρτυρα και τις αντιδράσεις του κ. Μπαλωμενάκη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις.

Ο μάρτυρας κ. Κρέτσος εν αρχή δήλωσε πως δεν θυμάτι αν επισκέφθηκε χθες το κτίριο της Βουλής. Μετά, όμως, από εσπευσμένη παρέμβαση του κ. Μπαλωμενάκη, σύμφωνα με την οποία εκείνος με δική του πρωτοβουλία ήθελε να τον συναντήσει «για διαδικαστικά ζητήματα», ο κ. Κρέτσος παραδέχθηκε την επίσκεψη και τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για συζήτηση επί «διαδικαστικών» θεμάτων. Στην νέα ερώτηση (εν μέσω μεγάλου θορύβου από τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) ποιά διαδικαστικά θέματα συζήτησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο μάρτυρας κ. Κρέτσος δήλωσε ότι αρνείται να δώσει απάντηση. Αρκετά αργότερα, πάντως, με αφορμή νέες ερωτήσεις αυτή τη φορά του κ. Γ. Μαυρωτά προς τον μάρτυρα για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε ότι ήταν ο κ. Κρέτσος που ζήτησε να τον δει.

«Σήμερα στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής αποκαλύφθηκε το πρωτοφανές περιστατικό: ο εξεταζόμενος μάρτυρας να έχει συναντηθεί την παραμονή της συνεδρίασης τουλάχιστον με τον Πρόεδρο της Επιτροπής εντός Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό καθιστά έωλη όλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στο επίμονο ερώτημα πόση ώρα έμεινε και τι συζητήθηκε, αρνήθηκε να απαντήσει καλυπτόμενος από ωρυόμενους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια οι απορίες όλες λύθηκαν όταν διαπιστώσαμε ότι ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η Κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και σε προ συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς.

«Πληροφορήθηκα, πριν από λίγο ότι έκανε δηλώσεις ο κ. Γεωργαντάς. Πρόκειται για μια εντελώς αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού. Κατόπιν αιτήματος του σημερινού μάρτυρα, τον συνάντησα, δέκα λέπτά, επτά λεπτά μάλιστα, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου χθες, ακριβώς για να του πω τα διαδικαστικά και πως θα γίνει η διαδικασία σήμερα. Έχω δει και είπα και στην Επιτροπή μέσα, αρκετούς μάρτυρες και είπα και τα ονόματα των μαρτύρων, για τους επόμενους κύκλους. Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους. Δηλαδή, τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας. Δεν νομίζω να είναι παράξενο, να μην επεκτείνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Εγώ έχω την εντύπωση, και είπα τη λέξη, αντιπερισπασμός, διότι πιο πολύ πιστεύω ότι εξερέθισε το συγκέκριμένο συνάδελφο, τα όσα είχε πει μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μάρτυρας σχετικά με τη διαταγή που έδωσε ο κ. Σάλλας στον κ. Γεωργιάδη να απολύσει ουσιαστικά το ΔΣ του Ντυνάν και οι υπόλοιπες αναφορές που έκανε που αποδείχθηκε ότι και γνώση είχε και προφανώς θάρρος να τα καταγγείλει», ανέφερε ως απάντηση από την πλευρά του ο κ. Μπαλωμενάκης.

Στη σκιά όλων αυτών και με το δεοντολογικό ερώτημα, αν πρόεδρος εξεταστικής έχει δικαίωμα να συναντήσει κατ’ ιδίαν μάρτυρα, ιδιαίτερα μάλιστα την προηγουμένη της ημέρας καταθέσεώς του, δίχως ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, όπως επίσης και για το εάν άλλοι πρόεδροι άλλων εξεταστικών έχουν κάνει ανάλογη κίνηση, να παραμένουν αναπάντητα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η κατάθεση του κ. Κρέτσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή