Εκλεισε με διαφωνίες η πρώτη εβδομάδα συνομιλιών για Brexit

Εκλεισε με διαφωνίες η πρώτη εβδομάδα συνομιλιών για Brexit

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Χωρίς σημαντική πρόοδο έκλεισε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας. Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε περιορισμένα θέματα στο τέλος του πρώτου ολοκληρωμένου γύρου συζητήσεων με θέμα το Brexit. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαφωνούν σε κεντρικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα πολιτών μετά το Brexit, τον χρηματοοικονομικό διακανονισμό αλλά και τα σύνορα της Ιρλανδίας. Οι διαβουλεύσεις είχαν ως σκοπό τον καθορισμό βασικών θέσεων των δύο πλευρών και έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Μετά τη λήξη των συζητήσεων, ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως υπάρχει «θεμελιώδης απόκλιση απόψεων» όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Βρετανία και Βρετανών πολιτών που θα συνεχίσουν να κατοικούν στην Ευρώπη μετά το Brexit. Ο κ. Μπαρνιέ επέμεινε πως θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως εγγυητής των δικαιωμάτων των πολιτών ακόμη και μετά το Brexit.

Ζήτησε επίσης περισσότερη σαφήνεια από τη μεριά των Βρετανών όσον αφορά τη θέση τους σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό και τα ιρλανδικά σύνορα. «Περισσότερες διευκρινίσεις για τη θέση της Μ. Βρετανίας είναι απαραίτητες προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος και να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα της αποχώρησης. Αυτό που θέλουμε είναι μια ομαλή έξοδος και αυτό προϋποθέτει ότι οι λογαριασμοί θα πληρωθούν» σημείωσε ο Μπαρνιέ. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit φάνηκε πιο ικανοποιημένος με την πρόοδο των διαβουλεύσεων. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως η εβδομάδα στις Βρυξέλλες του παρείχε λόγους να είναι αισιόδοξος, μα απέφυγε να αποδεχθεί πως η Βρετανία θα καταλήξει σε κάποιου είδους πληρωμή στην Ε.Ε. κατά την αποχώρησή της. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία. «Κανείς δεν περιμένει μια συμφωνία τιμωρίας. Ο Μισέλ και εγώ στοχεύουμε από κοινού σε μια καλή συμφωνία», κατέληξε ο Ντέιβις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή