Ντ. Τραμπ εναντίον Τζ. Σέσιονς

Ντ. Τραμπ εναντίον Τζ. Σέσιονς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ δεν βρέθηκαν ούτε τα καταξιωμένα μέσα ενημέρωσης, ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε καν οι «αντάρτες» Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν καίριες επιλογές του. Εμφανώς εκνευρισμένος με την τροπή που έχουν πάρει οι έρευνες για τις σχέσεις συνεργατών του με Ρώσους παράγοντες, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, από το ξεκίνημα της προεδρικής εκστρατείας του.

Στη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτοεξαιρέθηκε, για λόγους ευθιξίας, από την επίβλεψη της έρευνας του FBI για το ρωσικό ζήτημα. «Ο Σέσιονς δεν θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί κι αν είχε αυτή την πρόθεση, θα έπρεπε να μου του είχε πει προτού αναλάβει το αξίωμά του για να βάλω άλλον», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα ύστερα από βολές που δέχθηκε για συνάντησή του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε αποφασισμένος να παραμείνει στο αξίωμά του, προσπερνώντας την καυστική κριτική που υπέστη από τον Τραμπ. Ερωτηθείς σχετικά, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «του αρέσει η δουλειά που κάνει» και εννοεί «να συνεχίσει να την κάνει, για όσο διάστημα θα έχει τη δυνατότητα».

Πάντα στους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ καυτηρίασε τον θόρυβο περί δεύτερης, μυστικής συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, στο Αμβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε απλώς μια 15λεπτη χαλαρή κουβέντα με τον Ρώσο ομόλογό του στο τέλος του επίσημου δείπνου, παρουσία των άλλων 18 ξένων ηγετών και των συζύγων τους. Οσο για το αντικείμενο της συνομιλίας, υποστήριξε ότι αναλώθηκε σε «φιλοφρονήσεις» και στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών Ρώσων από ανάδοχες οικογένειες στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 όπως και για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με ρωσικά συμφέροντα εισέρχονται σε νέα, ενδιαφέρουσα φάση. Ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, εκλήθη να καταθέσει στην επιτροπή μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας στις 24 Ιουλίου, ενώ ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, όπως και ο Πολ Μάναφορτ, ο οποίος διετέλεσε για ένα διάστημα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, θα καταθέσουν στην επιτροπή δικαιοσύνης, δύο ημέρες αργότερα. Εξάλλου, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά εξονυχιστικά τις οικονομικές δοσοληψίες των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ και συνεργατών του με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους New York Times, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Κύπρο ο Πολ Μάναφορτ προκύπτει ότι ήταν χρεωμένος σε Ρώσους επιχειρηματίες ποσά της τάξης των 17 εκατ. δολαρίων. Ο Μάναφορτ ήταν παρών στην επίμαχη συνάντηση του υιού Τραμπ και του Κούσνερ με Ρωσίδα δικηγόρο, τον Ιούνιο του 2016, δύο μήνες προτού αποσυρθεί από την καμπάνια Τραμπ. Τέλος, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν τα δάνεια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Ο έλεγχος δεν σχετίζεται με τη ρωσική υπόθεση, αν και αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, Τζόζεφ Ακερμαν, είναι σήμερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι Ρώσος ολιγάρχης που είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή