Απεργιακή παράλυση στη Βενεζουέλα

Απεργιακή παράλυση στη Βενεζουέλα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Οδοφράγματα έστησε και πάλι χθες στο Καράκας η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, σε μία ακόμη γενική απεργία με στόχο να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ώστε να εγκαταλείψει τα σχέδια για συνταγματική αναθεώρηση. Η απεργία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αντίστοιχη περυσινή, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου και τα λαϊκά προάστια που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υποστήριξης του σοσιαλιστή Μαδούρο.

Τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχουν διαβρώσει την υποστήριξη προς τον Μαδούρο, ο οποίος ρέπει προς αυταρχικές μεθόδους. Η αντιπολίτευση ζητεί την επίσπευση των προεδρικών εκλογών θεωρώντας ότι το σοσιαλιστικό εγχείρημα που ξεκίνησε στη χώρα ο Ούγκο Τσάβες έχει χάσει τη λαϊκή πλειοψηφία. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγούμε απ’ αυτόν τον τύραννο», είπε ο 17χρονος Μιγκέλ Λόπεζ, κρατώντας αυτοσχέδια ασπίδα πίσω από οδόφραγμα σε κεντρική αρτηρία του Καράκας.

Πάνω από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Απρίλιο. Ο τελευταίος θάνατος καταγράφηκε στις αρχές της εβδομάδας στην παραλιακή πόλη Λετσερία, όπου διαδηλωτές έκαψαν άνδρα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απείλησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με κυρώσεις σε περίπτωση που διεξαχθούν οι εκλογές της 30ής Ιουλίου για την ανάδειξη αναθεωρητικής βουλής. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την αναθεώρηση του συντάγματος φοβούμενη ότι οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν την παραμονή της παράταξης του Μαδούρο ακόμη και αν δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία. Πέρα από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση ζητεί την αποφυλάκιση 400 ακτιβιστών και άρση των απαγορεύσεων στην εισροή ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή