Κως: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ

Κως: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο και στη Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είπε ότι ο ένας νεκρός είναι ένας 30χρονος Τουρκικής καταγωγής και ο άλλος ένας 20χρονος Σουηδικής καταγωγής.

Παράλληλα υπάρχουν 7 σοβαρά τραυματίες που μεταφέρονται σε Αθήνα και Ηράκλειο αντίστοιχα. 

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Της αρχικής δόνησης ακολούθησε ένα μπαράζ αρκετών ισχυρών σεισμών, με τον μεγαλύτερο να είναι 5,5 βαθμών και το επίκεντρό του 42 χιλιόμετρα βορείως της Κω.

Δύναμη της 1ης ΕΜΑΚ στο νησί

Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών για να συνδράμει στις προσπάθειες των τοπικών αρχών, τόσο για εντοπισμό τυχόν τραυματιών όσο και στην καταγραφή των ζημιών. 

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, που πράγματι φαίνεται να δημιουργήθηκε και να ήταν ύψους 70 εκατοστών.

Σύμφωνα πάντως με τοπικά μέσα, από τον σεισμό προκλήθηκε παλίρροια και άμπωτη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του λιμανιού να πλυμμηρίσει. 

Πρόβλημα στο λιμάνι 

Ακόμη, το λιμάνι είναι ανενεργό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί ζημιές και πρέπει να γίνει έλεγχος για την κατάσταση του. Νωρίτερα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν έδεσε ακριβώς για αυτό τον λόγο να δέσει. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Διαβάστε ακόμα: 

-Σοβαρές οι ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στα Δωδεκάνησα (ΦΩΤΟ)

-Kλειστό το λιμάνι της Κω – Δύτες θα κάνουν έλεγχο για ζημιές

-Τσουνάμι 70 εκατοστών από τον σεισμό στα Δωδεκάνησα – Καθησυχαστικός ο Τσελέντης

-Σε Αθήνα και Ηράκλειο μεταφέρονται 7 σοβαρά τραυματίες από το σεισμό στην Κω

-Βίντεο καταγράφει τη στιγμή του σεισμού σε καφέ της Αλικαρνασσού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή