ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «ενοχλητικός» κεντρικός τραπεζίτης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις «ενοχλητικές» δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται πως επιδίδεται μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, με αφορμή τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας ως προς την έξοδο στις αγορές.

Μόνο που αυτή τη φορά η προσπάθεια δεν εκδηλώθηκε, όπως σε άλλες περιπτώσεις από υπουργούς, αλλά από τα τέσσερα μέλη του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ που έχουν διοριστεί ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, με στόχο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κεντρικός τραπεζίτης αμφισβητείται εκ των έσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ, τα τέσσερα αυτά μέλη και κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Σκορίνης, ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα για όσα δήλωσε σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές. Επίσης, αμφισβήτησαν το δικαίωμα του διοικητή της ΤτΕ να κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Επιπλέον, είπαν ότι με τις παρεμβάσεις του επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών από επενδυτές.

Ο κ. Στουρνάρας τούς απάντησε πως έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση από τον θεσμοθετημένο ρόλο του να μιλάει για θέματα οικονομικής πολιτικής. Υπενθύμισε επίσης τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε θέματα δημοσίων οικονομικών και μεταρρυθμίσεων. Επίσης, απαντώντας στην εν είδει απειλής προειδοποίηση κάποιου μέλους πως από δω και πέρα θα ελέγχεται για τον τρόπο διοίκησης της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως το γενικό συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε θέματα νομισματικής πολιτικής και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. Ως προς τις επικρίσεις για τον αριθμό των συμβούλων του, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε πως προσέλαβε μόνο τρεις.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του για την έξοδο στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η ΕΚΤ πιστεύει πως αυτή πρέπει να γίνει με λογικό επιτόκιο που δεν θα επιβαρύνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που προέχει συνεπώς είναι η εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση και να μειώσουν το επιτόκιο που θα ζητήσουν για να δανείσουν τη χώρα.

Πάντως, το σκηνικό της αμφισβήτησης Στουρνάρα εκ των έσω, που στήθηκε μεθοδικά, με τον διορισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Γ.Σ., τη στάση αυτών των μελών στην τελευταία συνεδρίαση και εν τέλει τη διαρροή των όσων διημείφθησαν στον Τύπο, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμη να συμβιβαστεί με την ιδέα της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του δικαιώματος του κεντρικού τραπεζίτη να διατυπώνει απόψεις για την οικονομία.

Παρά την πολυετή προσωπική σχέση με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, η συμβίωση του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ ανέφελη. Απλώς, υπήρχαν περίοδοι ύφεσης, που παρεμβάλλονταν μεταξύ μεγάλων αντιπαραθέσεων.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2016, η ΤτΕ απέρριψε τη διοίκηση που προωθούσε η κυβέρνηση για την Τράπεζα Αττικής: τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για πρόεδρο, την Αννα Πουσκουρή και τον Κωνσταντίνο Μακέδο για μέλη του Δ.Σ., με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Λίγο αργότερα, ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς έκανε έφοδο στην εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε συνέδριο για το ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προηγούμενα μνημόνια παραμένει δαπανηρό και γενναιόδωρο. Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένες συντάξει που είναι σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Η αντίδραση της κυβέρνησης εκδηλώθηκε μέσω του αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος είπε –αγνοώντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΚΤ και της ΤτΕ– πως «το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν κρίνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του. Εάν ναι τότε εντάξει, αλλά εάν όχι τότε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό»!!!

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ