Ρετρό Κυριακή με τραγούδια και λικέρ μαρασκίνο στο Φάληρο

Ρετρό Κυριακή με τραγούδια και λικέρ μαρασκίνο στο Φάληρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις… επεκτατικές της τάσεις αποκάλυψε η Εναλλακτική Σκηνή, η οποία την Κυριακή 16 Ιουλίου αναπτύχθηκε σε όλους τους σκηνικούς και παρασκηνιακούς χώρους της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη «Ρετρομανία», την ημερίδα-αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από τον 19ο μέχρι τις πρόσφατες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με πληθώρα καλλιτεχνών, εκδηλώσεων και, βεβαίως, ακροατών.

Με τις εκδηλώσεις να τρέχουν παράλληλα από τις 11 το πρωί ώς τις 11 το βράδυ, ήταν ασφαλώς αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς τα πάντα. Επιλέξαμε πρώτα το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού.

Τα τραγούδια απέδωσαν με εξαιρετική φροντίδα και αίσθημα δύο πολύ καλοί νέοι Ελληνες καλλιτέχνες, η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής. Ο δεύτερος έχει πλέον στο ενεργητικό του και αρκετές εμφανίσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα. Ωραία συναυλία, αλλά εντελώς περιττή ήταν κατά τη γνώμη μας η μικροφωνική ενίσχυση, που μάλιστα συνεχώς προέβαλλε κάποια στοιχεία ρυθμού (πιατίνια, σείστρα) εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Ευτυχώς, με φυσική ακουστική δόθηκε το βραδινό Γκαλά Ελληνικής Οπερέτας στην ίδια αίθουσα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο κουαρτέτο τραγουδιστών: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Γιάννης Γιαννίσης (μπάσος). Ηταν ένα πραγματικό πανόραμα, με δεκαεννέα επιλογές, από τον ιδρυτικό «Χορ-Χορ Αγά» του Αρμένιου συνθέτη Τσουχατζιάν και τις οπερέτες του Σπύρου Σαμάρα μέχρι τις πολυαγαπημένες μελωδίες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και του Νίκου Χατζηαποστόλου.

Στο ενδιάμεσο, στην Εναλλακτική Σκηνή παρακολουθήσαμε το μεσημέρι καραόκε με ζωντανή συνοδεία πιάνου από τον Φρίξο Μόρτζο, με τολμηρούς τραγουδιστές από 10 έως 92 ετών· και το απόγευμα τη Στέλλα Γκρέκα, που μας αφηγήθηκε τη ζωή της σε μια ζωντανή συζήτηση με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη.

Τυχεροί ήταν όσοι ακροατές οδηγήθηκαν, ανά μικρές ομάδες, στα παρασκήνια, όπου είχε κατασκευαστεί ένα δωμάτιο, ένα αθηναϊκό σαλόνι του Μεσοπολέμου. Εκεί η Ομάδα Ραφή (Λητώ Μεσσήνη, Αναστασία Κότσαλη κ.ά.) είχε «Ζουρ Φιξ», και μας μετέφερε στην 3η Αυγούστου του 1936, με τραγούδι, χορό, επίκαιρα της εποχής, και κέρασμα λικέρ μαρασκίνο.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, τις τραγουδίστριες Πέννυ Μπαλτατζή, Μπέττυ Χαρλαύτη, τη Γιοβάννα, τον πιανίστα Γιώργο Ψυχογιό, τον εικαστικό-τραγουδιστή Αγγελο Παπαδημητρίου και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή