Πάθος και εκδίκηση στο Ηρώδειο

Πάθος και εκδίκηση στο Ηρώδειο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη της παρουσίαση, στο Θέατρο Apollo της Ρώμης τον Iανουάριο 1853, η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τροβατόρε» δεν έχασε ποτέ τη δημοτικότητά της. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, σχεδόν 230 παραστάσεις του έργου δόθηκαν σε θέατρα ανά τον κόσμο, ενώ η πρεμιέρα της γαλλικής εκδοχής (για τις ανάγκες της οποίας ο συνθέτης πρόσθεσε τη μουσική για το μπαλέτο της τρίτης πράξης) πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 1856. Η διαχρονική επιτυχία του «Τροβατόρε» οφείλεται εν μέρει στην ίδια την υπόθεση, κάτι που πρέπει να διαισθάνθηκε ο Βέρντι όταν, το 1851, πρότεινε στον ποιητή Σαλβατόρε Καμαράνο να γράψει το λιμπρέτο για μια όπερα βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεθ. Μια ιστορία πάθους, αγάπης και εκδίκησης, περιλαμβάνει τις απαραίτητες δόσεις δράματος και ανατροπών ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή ώς το τέλος. Πέρα όμως από τα όσα εκτυλίσσονται πάνω στη σκηνή (τα οποία δεν είναι πολλά, αφού τα σημαντικότερα γεγονότα είτε έχουν προηγηθεί είτε συμβαίνουν ανάμεσα στις πράξεις), εκείνο που πραγματικά καθηλώνει το κοινό είναι η μουσική. Σε αυτό το εγχείρημά του, ο Βέρντι έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην ανθρώπινη φωνή και, σύμφωνα με τον τενόρο Ενρίκο Καρούζο, για μια επιτυχημένη απόδοση του έργου απαιτούνται οι τέσσερις καλύτεροι ερμηνευτές στον κόσμο.

Από σήμερα το βράδυ και για τέσσερις παραστάσεις θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ηρώδειο την επιτυχημένη παραγωγή του «Τροβατόρε» με την οποία κέρδισε τις εντυπώσεις η Εθνική Λυρική Σκηνή το καλοκαίρι του 2012. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Στέφανο Πόντα επιδίωξε τη δημιουργία ενός σκηνικού χώρου εναρμονισμένου με «την αιώνια ποιότητα» του αρχαίου ωδείου και μια αργή, τελετουργική κινησιολογία που παραπέμπει σε ανάμνηση ή όνειρο. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός τενόρος Βάλτερ Φρακάρο, η γνωστή στο ελληνικό κοινό Τσέλια Κοστέα λίγο πριν από την πρώτη της εμφάνιση στην Αρένα της Βερόνα, η Ρωσίδα μεσόφωνος Γελένα Μανίστινα και οι διεθνούς φήμης βαρύτονοι Δημήτρης Πλατανιάς και Δημήτρης Τηλιακός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή