Μέχρι να ξαναφωτιστεί το ΕΜΣΤ…

Μέχρι να ξαναφωτιστεί το ΕΜΣΤ…

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές, βραδάκι, διασχίζοντας τη Συγγρού, σταμάτησα για λίγα λεπτά έξω από το ΕΜΣΤ. Ο φωτισμός, μετά τον αποχαιρετισμό της τρίμηνης documenta, ήταν πιο «μετριόφρων», ενώ στο εσωτερικό συνεργάτες του μουσείου πηγαινοέρχονταν – διέκρινες την αναστάτωση του «συμμαζέματος».

Την επομένη, είχε ήδη κατεβεί και το πανό που κάλυπτε μεγάλο μέρος της όψης του ΕΜΣΤ που «βλέπει» προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκείνο που έγραφε, σε αρκετές γλώσσες, «εμείς (όλοι) είμαστε ο λαός». Αρχισε να ελαφραίνει το μουσείο από τα εκθέματα της documenta, που είχαν απλωθεί –σημειωτέον, με ευφυή επιμελητική αρχιτεκτονική– σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Τις επόμενες ημέρες, θα σβήσουν και τα τελευταία φώτα – θα μείνουν μόνον οι φύλακες στην είσοδο και στο εσωτερικό του μουσείου.

Πότε, όμως, θα ξανανάψουν τα φώτα; Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Κατερίνα Λυμπεροπούλου (www.thetoc.gr) ότι «τα εγκαίνια είναι απόφαση της πολιτείας. Συνοπτικά όμως σας λέω ότι εμείς δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε το μουσείο με το που θα ολοκληρωθεί η έκθεση της documenta. Μετά τις 20 Αυγούστου, που θα παραλάβουμε τον χώρο από την documenta, στόχος μας είναι το ΕΜΣΤ να μην κλείσει», προσθέτοντας ότι το μουσείο θα έχει παρουσία με περιοδικές εκθέσεις αλλά και με συνεργασίες στο εξωτερικό.

Ισως πρέπει να εστιάσουμε στο ότι «τα εγκαίνια είναι απόφαση της πολιτείας» και στο ότι κανένα χρονοδιάγραμμα για το επίσημο άνοιγμα του ΕΜΣΤ, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί, όπως δήλωσε η κ. Κοσκινά στην ίδια συνέντευξη. Δηλαδή, ένας ανασχηματισμός ή πιθανές εκλογές –με την κυβέρνηση αυτή κυριολεκτικά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει– μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα – ακόμη και την επιδιωκόμενη χορηγία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και το μουσείο θα μείνει μισάνοικτο, μισόκλειστο, όπως θέλει ας το ονομάσει κανείς.

Μέχρι να ξαναφωτιστεί το ΕΜΣΤ κανονικά, η Αθήνα θα μείνει χωρίς ένα μουσείο το οποίο όχι μόνο τη συνοψίζει, αλλά έχει ήδη κατακτήσει τις διεθνείς καρδιές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή