Ν.Δ.: Εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή

Ν.Δ.: Εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να «φωτιστεί» πλήρως η υπόθεση των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη αναμένεται να εκδηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, με θέμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει προσωπικά στον πρωθυπουργό και στην «ασυλία» που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, προσφέρει ο κ. Τσίπρας στον υπουργό της κυβέρνησής του για το εν λόγω ζήτημα, χτυπώντας το «ηθικό πλεονέκτημα» πάνω στο οποίο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οικοδομήσει ολόκληρο πολιτικό αφήγημα.

Οι ανωτέρω προθέσεις διεφάνησαν και από τη χθεσινή δραστηριότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία «σήκωσε» το θέμα της υπόθεσης Καμμένου πριν ακόμα πάει στη Βουλή, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης του ζητήματος. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για τις αλλεπάλληλες συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κατηγορούμενο, για την υπόθεση του «Noor 1», ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

H αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε μάλιστα με δηκτικό τρόπο τη μέχρι τώρα παρατεταμένη σιωπή του πρωθυπουργού για το ζήτημα, λέγοντας πως αποτελεί συνενοχή. Στηλίτευσε δε και τη στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης, λέγοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία τείνει να μετατραπεί σε πλειοψηφία συγκάλυψης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εστίασε στην υπόθεση Καμμένου, καλώντας και αυτός με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και να απαντήσει προσωπικώς αν γνώριζε για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας διερωτήθηκε αν έχουν υπάρξει και άλλες συνομιλίες κυβερνητικών στελεχών και κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αν επιθυμούν πραγματικά να δοθούν απαντήσεις.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή, απώτερος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη, είναι να αποφλοιώσει την επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου και να καταδείξει πως η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στον κατεξοχήν χώρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τη Βουλή, εμμένοντας σε ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα με το οποίο επιχειρεί επί μονίμου βάσεως να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κικίλιας σε μία αποστροφή του λόγου του είπε «στη Βουλή θα φανούν όλα», ζητώντας να μη μείνει τίποτα στη σκιά.

Περιοδεία

Εκτός από το θέμα Καμμένου που στη Ν.Δ. διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως δεν θα το αφήσουν να τελειώσει «έτσι απλά», καθώς θεωρούν πως αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πλαισίου χειραγώγησης των θεσμών, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εξακολουθούν να σχεδιάζουν τις επόμενες δράσεις σε επίπεδο καθημερινότητας. Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη σε Καβάλα και Δράμα, δύο νομούς της Μακεδονίας, η οποία, σημειωτέον, αποτελεί διαχρονικά εκλογικό βαρόμετρο για την Κεντροδεξιά.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μεϊμαράκη

Τετ α τετ με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκη είχε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση, όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και συνομιλιών του με τους πρώην προέδρους του κόμματος και τους πρώην πρωθυπουργούς. Η συζήτηση που αφορούσε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ήταν «εφ’ όλης της ύλης» έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μαρτυρούν αμφότερες οι πλευρές. Λίγο μετά, επίσης στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Χόιτ Γι. Παρών ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Εγινε μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξετάστηκαν και οι προοπτικές της συνεργασίας των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή