Καθίζηση επενδύσεων στον τουρισμό διαπιστώνει ο ΣΕΒ

Καθίζηση επενδύσεων στον τουρισμό διαπιστώνει ο ΣΕΒ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθήλωση των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο εβδομαδιαίο δελτίο που δημοσιοποίησε για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, οι ακαθάριστες επενδύσεις στον τουρισμό ανήλθαν το 2015 σε 415,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 75% σε σχέση με το 2008 οπότε είχαν φθάσει σε 1,63 δισ. ευρώ.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τις επενδύσεις ως σύνολο στην οικονομία την παραπάνω περίοδο, η οποία έφθασε σε ποσοστό 65%. Επειτα από αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις στον τουρισμό το 2015 διαμορφώθηκαν σε -418,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδύσεις των 415,1 εκατ. ευρώ υπολείπονται κατά πολύ των αποσβέσεων (833,8 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, οι επενδύσεις στον τουρισμό δεν αρκούν καν για να συντηρήσουν τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Το ίδιο συμβαίνει και στο σύνολο της οικονομίας, που σε ακαθάριστες επενδύσεις (χωρίς ακίνητα) ύψους 16,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν αποσβέσεις 24,1 δισ. ευρώ με τις καθαρές επενδύσεις να αντιστοιχούν στο -49% των ακαθάριστων επενδύσεων. Στον τουρισμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι -101%.

Βεβαίως, η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των μεταφορών και αποθήκευσης, καθώς έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε μεταφορικά μέσα, ένα μέρος των οποίων οφείλεται στην αύξηση των τουριστικών ροών (αεροπλάνα, πλοία/πλοιάρια, αυτοκίνητα προς ενοικίαση, τουριστικά λεωφορεία, μηχανάκια, ποδήλατα κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στον κλάδο των μεταφορών και αποθήκευσης ανήλθαν το 2015 σε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. αναφέρονται σε μεταφορικά μέσα. Πρόκειται για τον κλάδο με τις περισσότερες επενδύσεις στην οικονομία της χώρας πέραν των ακινήτων.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η επενδυτική ένδεια στον κλάδο του τουρισμού, ίσως να μην είναι άσχετη με την καθήλωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά διανυκτέρευση που επηρεάζονται και από την αδυναμία καθορισμού υψηλότερων τιμών λόγω χαμηλής εξειδίκευσης του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει όλο και περισσότερο ταξιδιώτες χαμηλότερου εισοδήματος που φιλοξενούνται σε τουριστικές υποδομές που όλο και περισσότερο παραμελείται η συντήρησή τους και η προσθήκη νέου εξοπλισμού. Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στους «τιμωρητικούς» φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στον τουρισμό μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα καταλύματα στο 13% από 6,5% προηγουμένως και στην εστίαση και στις μεταφορές επιβατών σε 24% από 13% προηγουμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή