ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Brexit «στέλνει» τις τράπεζες από το Σίτι στη Φρανκφούρτη

Στη Φρανκφούρτη, που εκτείνεται εκατέρωθεν του ποταμού Μάιν, ετοιμάζονται να μεταφέρουν από το Λονδίνο τις δραστηριότητές τους μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν προς ένα «σκληρό» Brexit.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Γαλλία θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να προσελκύσει τις τράπεζες από το Σίτι του Λονδίνου, οπότε ο χρόνος πιέζει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Προς το παρόν, η Φρανκφούρτη φαίνεται να αποσπά τη μερίδα του λέοντος από το Σίτι, καθώς τα αφεντικά των μεγάλων τραπεζών δεν χρονοτριβούν και ετοιμάζονται για «σκληρό Brexit», δηλαδή τη διακοπή κάθε προνομιακής πρόσβασης της Βρετανίας στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε., αφού πάρει «διαζύγιο» από τις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Deutsche Bank, η Morgan Stanley και η Citigroup επιλέγουν τη Φρανκφούρτη για να μεταφέρουν δραστηριότητες από το Σίτι του Λονδίνου. Στόχος των διοικήσεων είναι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τη νέα κατάσταση και να θέσουν τις βάσεις για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το «σκληρό Brexit», σχολιάζει η Deutsche Welle. Η διαδικασία του διαζυγίου θα διαρκέσει δύο χρόνια και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική σχέση Λονδίνου και Βρυξελλών. Αυτές τις ημέρες δεν ευοδώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η ένωση ξένων τραπεζών στη Γερμανία εκτιμά ότι η μεταφορά τραπεζικών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 με 5.000 νέων θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη την επόμενη διετία. Το Ινστιτούτο Ερευνών Bruegel θεωρεί ότι λόγω Brexit μπορεί να αυξηθούν κατά 10.000 οι εργαζόμενοι στη Φρανκφούρτη, όσες θέσεις εργασίας υπολογίζει ότι θα χαθούν στο Σίτι του Λονδίνου.

Οι BNP Paribas, Barclays και Bank of America έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι η Φρανκφούρτη είναι η επικρατέστερη επιλογή τους, αν και δεν έχουν λάβει ακόμη τις τελικές τους αποφάσεις. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τραπεζικού Deutsche Bank Τζον Κράιαν ανακοίνωσε μόλις χθες, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο προσωπικό της τράπεζας, πως ετοιμάζεται για «σκληρό Brexit», με στόχο να συγκεντρωθούν οι περισσότερες δραστηριότητες στη Φρανκφούρτη, που είναι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας. Εκεί διατηρεί την έδρα της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προχθές έγινε γνωστό ότι η Citigroup θα ανοίξει νέο κέντρο διαπραγμάτευσης στη γερμανική πόλη, για να περιορίσει σταδιακά την εξάρτησή της από το Λονδίνο. Σε αυτή τη φάση συζητείται η δημιουργία μόνο 150-250 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πηγές του Reuters και της εφημερίδας New York Times. Παρόμοια σχέδια φαίνεται να έχει η Morgan Stanley. Πηγές του Bloomberg αποκάλυψαν πως η Morgan Stanley θα μεταφέρει κάποιες δραστηριότητες χρηματιστών και διαπραγματευτών στη Φρανκφούρτη. Σε ανάλογα βήματα προχωρούν η Standard Chartered και η Nomura.

Αν και η γερμανική πόλη αποσπά τη μερίδα του λέοντος από το Σίτι του Λονδίνου, οι τραπεζίτες στρέφονται επίσης στο Δουβλίνο και στο Παρίσι. Στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, η Γαλλία θέτει υψηλούς στόχους. Παίκτες της αγοράς δυσκολεύονται ακόμη να εγκαταλείψουν το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, που αφορά τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου μέχρι τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων. Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε, πάντως, τη δημιουργία ταμείου καινοτομιών, με κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, για να αναβαθμιστεί η θέση της Γαλλίας στην παγκόσμια κατάσταση των κέντρων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Πέρυσι, η Deloitte κατέταξε τη χώρα στην 29η θέση. O πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου σειρά μεταρρυθμίσεων για να μετατραπεί το Παρίσι σε «κυρίαρχο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών» στην Ευρώπη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ