Σουλτς σε Μακρόν: «Ξέχνα τη Μέρκελ, εγώ είμαι ο άνθρωπός σου»

Σουλτς σε Μακρόν: «Ξέχνα τη Μέρκελ, εγώ είμαι ο άνθρωπός σου»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση συμμάχων,ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, επισκέφθηκε το Παρίσι, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην  Γερμανία.

Παράλληλα με την προσπάθεια προσέγγισης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και πρόθεσης να τον πείσει ότι θα είναι «καλύτερος εταίρος από την Άνγκελα Μέρκελ», ο κ. Σουλτς εκμεταλλέυτηκε την επίσκεψή του στο Παρίσι παρουσιάζοντας τις θέσεις και το όραμά του σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της πρωτεύουσας.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαίτησε «ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, μια ώθηση για το μέλλον», ενώ, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία – σε συνεργασία και με άλλους εταίρους – θα πρέπει να δώσουν αυτήν την ώθηση.

Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας του, ο κ. Σουλτς δεσμεύτηκε για την αύξηση των γερμανικών δημοσίων δαπανών, στις οποίες συμπεριέλαβε, επίσης, πιθανές μεταφορές σε άλλες χώρες.

Ακόμη, τόνισε την άμεση ανάγκη για επενδύσεις στην Ευρώπη, στις οποίες σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση που σύμφωνα με τον Σουλτς, έχει «επενδυτική υποχρέωση». Οπως είπε: «Αν επενδύσει περισσότερο η Γερμανία, θα συμβάλλει ακόμη περισσότερη στην ανάπτυξη και στην ευημερία της Ευρώπης, καθώς και στην εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων στην Ευρωζώνη».

«Είμαι ορκισμένος Ευρωπαίος»

Ο κ. Σουλτς παρουσίασε τον εαυτό του ως «ορκισμένο Ευρωπαίο» που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε, για καθυστέρηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτήν για μια οικονομική και νομισματική ένωση, που είχε προταθεί πριν από δύο χρόνια από τους Προέδρους των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Συγκεκριμένα, αποκάλεσε τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης «ένα καίριο ζήτημα, στο οποίο πρέπει να αποδειχθεί η γαλλογερμανική συνεργασία».

Μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι και ο ορισμός ενός κοινού – για την ΕΕ – προϋπολογισμού και ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρόλος του οποίου θα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, στόχος είναι, ο υπουργός της Ενωσης να μην θυμίζει κάτι από το πρότυπο ενός βόρειου συντηρητικού ηθικολόγου, που προωθείται από τον κ. Σόιμπλε. 

Ενώ, η επίσκεψη του Σουλτς στο Παρίσι έχει πολλά κοινά με την επίσκεψη του Μακρόν στο Βερολίνο, όσο ήταν ακόμη υποψήφιος απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, τον περασμένο Μάρτιο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Μακρόν και Σουλτς: Η γερμανική ελίτ «αγκάλιασε» τον Μακρόν υπό τον φόβο να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν. 

Αντίθετα, ο Μακρον, χωρίς να καταβάλλεται από άγχος, φαίνεται πως έχει την πολυτέλεια να περιμένει ποιος από τους δύο Γερμανούς υποψηφίους θα γίνει εταίρος του το Σεπτέμβρη.

Σημαντική διαφορά αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς καλείται να αντιμετωπίσει την Άνγκελα Μέρκελ που προηγείται κατά 14 μονάδες, τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των γαλλικών εκλογών, είχε ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν.

Πηγή: POLITICO. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή