ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αβορίγινες πήγαν 18.000 χρόνια νωρίτερα στην Αυστραλία

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας θεωρούνται ο παλαιότερος συνεχής πολιτισμός.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα πρώτα στοιχεία που μαρτυρούν ότι οι Αβορίγινες βρίσκονται στην Αυστραλία επί τουλάχιστον 65 χιλιάδες χρόνια ανακάλυψαν Αυστραλοί αρχαιολόγοι. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η άφιξη των ανθρώπων αυτών στην ήπειρο έγινε περίπου 18 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Η ανακάλυψη έγινε με βάση κάποια στοιχεία που βρέθηκαν στα πετρώματα της Βόρειας Περιοχής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα παλαιότερα λίθινα τσεκούρια μέχρι σήμερα· όπως, εξάλλου, και κάποια κραγιόνια ώχρας που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία καλλιτεχνικών απεικονίσεων. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature και βασίζεται στα ευρήματα του καταφυγίου Μαντζεμπέμπε, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Κακάντου.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας θεωρούνται ο παλαιότερος συνεχής πολιτισμός. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν πότε ακριβώς κατέφθασαν στην Αυστραλία, αν δηλαδή αυτό συνέβη πριν από 47 χιλιάδες χρόνια ή πριν από 60 χιλιάδες χρόνια. Προφανώς, έκαναν θαλάσσια ταξίδια από τα νησιά της νοτιοανατολικής Ασίας προτού η στάθμη των υδάτων ανεβεί.

Ο βασικός συντάκτης της τελευταίας έρευνας καθηγητής Κρις Κλάρκσον του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ τόνισε ότι «καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι Αβορίγινες βρίσκονταν στην Αυστραλία δεκαοκτώ χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικώς πιστεύαμε. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που θα έχει τεράστιες συνέπειες στην παλαιοντολογία».

Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες, ο άνθρωπος εγκατέλειψε την Αφρική πριν από 60 έως 100 χιλιάδες χρόνια – χωρίς αυτές οι ημερομηνίες να είναι απολύτως καθορισμένες. Η νέα έρευνα τοποθετεί τη βάση στις 65 χιλιάδες χρόνια. Επίσης, σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην Αυστραλία πριν από την απώλεια κάποιων ειδών όπως το πελώριο γουόμπατ και οι γιγαντιαίες σαρκοφάγες σαλαμάνδρες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ