Η υπουργός έχει «απενεργοποιηθεί»

Η υπουργός έχει «απενεργοποιηθεί»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θ​​​​α γίνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, να βρούμε την ησυχία μας», είπε στην «Κ» ο επί 35 χρόνια φύλακας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Ο άνθρωπος έχει βαρεθεί κάθε χρόνo τα ίδια και τα ίδια. Μπούχτισε. «Τα τελευταία καλοκαίρια βγαίνουμε διαρκώς στα κανάλια», συνέχισε με παράπονο, ίσως ήταν και η παραίτηση που έδινε αυτόν τον τόνο στη φωνή του. Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος. Η Κνωσός έπαιξε στα δελτία ειδήσεων και είδαμε τις ατελείωτες ουρές των επισκεπτών που περίμεναν να προμηθευτούν το εισιτήριό τους. Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη καθώς οι περισσότεροι πλέον πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, οπότε η καθυστέρηση επιβαρύνεται. Πάλι συζητάμε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για διαφυγόντα κέρδη και κακές υπηρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. «Ακόμη κι αν ξεκινούσαμε αύριο το πρωί να εγκαθιστούμε το απαραίτητο σύστημα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις μήνες εργασιών», είπε σε δηλώσεις της στη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου («Τα Νέα») η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη. Δηλαδή, αντίο σεζόν. Είπε και κάτι άλλο, όμως, ενδιαφέρον η κ. Λούβη –δείχνοντας προς την υπουργό Πολιτισμού– σχετικά με τον νέο οργανισμό, απαραίτητο για την πολύ πιο αποτελεσματική λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του ΥΠΠΟ: «Είναι έτοιμος εδώ κι έναν χρόνο, μετά τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο τέως υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Δεν πρόλαβε, όμως, να τον υπογράψει. Μας πρόλαβε ο ανασχηματισμός και έμεινε στο συρτάρι της νέας υπουργού». Από τα λεγόμενα της προέδρου του ΤΑΠ βγαίνει το μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πάντως, η κ. Κονιόρδου οφείλει να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο οργανισμός «αναπαύεται» στο συρτάρι της, τους λόγους για τους οποίους η ίδια, ως υπουργός, είναι ουσιαστικά «απενεργοποιημένη». Ας εκδώσει ένα δελτίο Τύπου. Σαν κι αυτό με το οποίο το ΥΠΠΟ έσπευσε να απαντήσει στην αντιπολίτευση, αλλά και στους συντρόφους, Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη, μετά τον χαμό που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή για το άρθρο 67 του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα και τη ρύθμιση που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υπουργική απόφαση. Κάτι που ποτέ κανείς υπουργός Πολιτισμού δεν είχε διανοηθεί να κάνει.

«Για παρεξήγηση» έκανε λόγο η υπουργός, συμπληρώνοντας κομψά πως «οι αιτιάσεις περί προσπάθειας κατάλυσης της συνταγματικά προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς καταδεικνύουν ότι αυτοί που τις εκφέρουν δεν έχουν βασικές γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα».

Καταλαβαίνουμε. Και οι παρεξηγήσεις μέσα στη ζωή είναι. Μπορεί μια τέτοια να είναι ο λόγος που ο οργανισμός λειτουργίας παραμένει στο συρτάρι. Ή μπορεί η υπουργός να αποφεύγει να «παρεξηγηθεί» με τον σύλλογο αρχαιοφυλάκων που δεν θέλει την εφαρμογή του, και το δηλώνει σε κάθε ευκαιρία. Ας περιμένει λοιπόν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αλλωστε αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, ανάμεσά τους και η Κνωσός, διαθέτουν πλέον δωρεάν WiFi. Οπότε η αναμονή στην ουρά μπορεί να συνοδεύεται από σερφάρισμα στο Facebook, να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή