Ως εδώ και μη παρέκει

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​​​ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κίνδυνο; Απειλούνται έργα ανέγερσης Ακαδημαϊκών Τμημάτων στο Βόλο». Ετσι ξεκινούσε προ ημερών η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που στηλίτευσε την έφοδο αντιεξουσιαστών στο κτίριο της πρυτανείας του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εργαζόμενη. Στόχος των εισβολέων ήταν να αποτρέψουν τη δημοπράτηση δύο κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών Βόλου. Για τη δημοπράτηση, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από παλαιά κτίσματα. Ωστόσο, το «πρόβλημα» είναι πως από το 2011 τα παλαιά κτίσματα που θα γκρεμισθούν τελούν υπό κατάληψη από μικρή ομάδα που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Η ενέργεια αποτελεί επίθεση κατά του δημοσίου πανεπιστημίου που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» ανέφερε σύσσωμη η ηγεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και ζητεί τη συνδρομή της πολιτείας για να διαφυλάξει «το συμφέρον των φοιτητών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας».

Η σοβαρή στάση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατεγράφη λίγες ημέρες μετά την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης να «τα βάλει» με τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν καταλάβει κτίριο του σε κεντρικό σημείο των Χανίων (και όχι μόνο με τα άτομα αυτά, αλλά και τους πολιτικούς σχηματισμούς που φέρονται να τα στηρίζουν). Το Πολυτεχνείο θέλει να αξιοποιήσει το κατειλημμένο κτίριο, ενώ ζητεί την εκκένωσή του και λόγω του ότι επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού έκρινε ότι έχει καταστεί επικίνδυνο για την ασφάλεια των καταληψιών αλλά και των διερχομένων.

Τα δύο περιστατικά δείχνουν ότι –έστω με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς– ηγεσίες πανεπιστημίων αντιδρούν στην ανομία και το θράσος των καταλήψεων, καθώς αρχίζουν να διαβλέπουν το κλίμα τού «ώς εδώ και μη παρέκει με τις καταλήψεις», που διαμορφώνεται μεταξύ των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των τοπικών κοινωνιών.

Ωστόσο, προσοχή! Πρόκειται για δύο περιστατικά σε ΑΕΙ της περιφέρειας, εκεί όπου εύκολα αναπτύσσονται διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ της ελίτ μιας πόλης, ενώ η κοινωνία αναπτύσσει μία κτητική σχέση με το ΑΕΙ «της». Δεν συμβαίνει το ίδιο στην Αθήνα, όπου το πρόβλημα αποκτά πολιτικές διαστάσεις. Πλέον στην πρωτεύουσα αρμόδιοι, επί της ουσίας, δεν είναι ο αστυνόμος αλλά ο υπουργός (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη), δεν είναι ο πρύτανης ενός μικρού ΑΕΙ αλλά ο εκάστοτε πρύτανης ενός εμβληματικού ΑΕΙ της χώρας.

Στα Χανιά και τον Βόλο οι πρυτάνεις θέλουν να χτίσουν κτίρια προς όφελος των ιδρυμάτων τους και της πόλης. Στην Αθήνα, βέβαια, χτίζονται… πολιτικές καριέρες. Απολύτως δεκτό, φτάνει να γίνεται με όρους 2017 και όχι 1982.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή