Ανθεκτικοί στα φάρμακα ασθενείς κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη με τον ιό HIV

Ανθεκτικοί στα φάρμακα ασθενείς κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη με τον ιό HIV

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αυξανόμενα επίπεδα ανθεκτικότητας σε φάρμακα για τον ιό HIV μπορούν να υπονομεύσουν την υποσχόμενη πρόοδο ενάντια στην παγκόσμια επιδημία, αν δε ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ήδη σε έξι από τις έντεκα χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, στις οποίες διεξήχθη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πάνω από το 10% των ασθενών με HIV, που είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, ήταν ανθεκτικοί στις πιο διαδεδομένες φαρμακευτικές αγωγές.

Ο κύριος λόγος ανθεκτικότητας σε ένα φάρμακο για τον HIV είναι ότι οι ασθενείς δεν παραμένουν πιστοί στο συνταγογραφούμενο πλάνο θεραπείας, συχνά λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των θανάτων σημειώνει μείωση, ενώ το ποσοστό των θεραπευτικών αγωγών αύξηση.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 36.7 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που νοσεί με τον ιό HIV, τα 19.5 εκατομμύρια λαμβάνουν θεραπεία με βάση τα αντιρετροϊκά φάρμακα, με αποτέλεσμα να κατορθώνουν να κρατούν τον ιό σε καταστολή.

Ο κίνδυνος, όμως, αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων εξακολουθεί να υπάρχει, όσο αυξάνεται η ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον ιό HIV και τον ιό της ηπατίτιδας τόνισε πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι ασθενείς που ξεκινούν μια αποτελεσματική αγωγή, θα παραμείνουν πιστοί σε αυτήν, ώστε να αποφευχθούν περισσότερα περιστατικά ανθεκτικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή