Ματιές στον κόσμο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγών!», η τέχνη του ευ αγωνίζεσθαι

ΜΑΔΡΙΤΗ

Αυτή η δραματική λήψη ενός γλυπτού που δείχνει τη μάχη ανάμεσα στους Ελληνες και στις Αμαζόνες συνοψίζει την ποικιλία και το εύρος των εκθεμάτων στη νέα μεγάλη έκθεση στο κέντρο CaixaForum της Μαδρίτης σε συνδιοργάνωση με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το γλυπτό είναι θραύσμα από μία ζωφόρο του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, και ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι η έκθεση «Αγών! το διαγωνίζεσθαι στην Αρχαία Ελλάδα» με περίπου 170 εκθέματα. Εγκαινιάστηκε στις 14 Ιουλίου και θα διαρκέσει ώς τις 15 Οκτωβρίου. Είναι μια θεαματική παρουσία της ελληνικής τέχνης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας με έργα υψηλής αξίας, τα περισσότερα από τα οποία όχι μόνο παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Μαδρίτη αλλά και για πρώτη φορά βγαίνουν εκτός Βρετανικού Μουσείου. Πολλά από τα εκθέματα συντηρήθηκαν ειδικά γι’ αυτή την έκθεση που έχει υψηλό συμβολισμό, καθώς συμπυκνώνει το ήθος του ευ αγωνίζεσθαι σύμφωνα με τους Ελληνες.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Από τον Λεονάρντο στον Ρέμπραντ

Η νέα έκθεση στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο (έως 22/10) παρουσιάζει σχέδια εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στον ζωγράφο και στο μοντέλο. Η έκθεση υμνεί τη ζωγραφική ως προϊόν παρατήρησης και παρουσιάζει έργα από τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, περιλαμβάνοντας τα μεγαλύτερα ονόματα όπως τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Χολμπάιν και τον Ρέμπραντ.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Mπάζελιτς στο Γκούγκενχαϊμ

Η έκθεση «Hero» του Γερμανού καλλιτέχνη Γκέοργκ Μπάζελιτς είναι το θερινό δέλεαρ στο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο. Παρουσιάζονται 60 έργα ζωγραφικής καθώς και 130 σχέδια σε δύο ενότητες: «Heroes» και «New Types» (1965 – 66). Είναι μία έκθεση που ξεκίνησε από τη Φρανκφούρτη (Staedel Museum) και συνεχίστηκε στη Στοκχόλμη (Moderna Museet) και στη Ρώμη (Palazzo delle Esposiozioni).

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ

Η συγγραφέας της «Αγγελικής»

Η Γαλλίδα συγγραφέας Αν Γκολόν (γνωστή ως Σερζάν Γκολόν, καθώς έγραφε μαζί με τον σύζυγό της Σερζ) πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Η Γκολόν έγινε παγκοσμίως διάσημη για τη σειρά 16 ιστορικών βιβλίων με ηρωίδα την «Αγγελική» στο φόντο της Γαλλίας του 17ου αιώνα. Η σειρά γνώρισε διεθνή επιτυχία από το 1956 ώς τη δεκαετία του ’70. Στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Γαλαξίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η αρχαιότερη φιγούρα

Η Αφροδίτη από το Hohle Fels, έκθεμα στο Μουσείο του Blaubeuren στη Γερμανία, δημιουργήθηκε πριν από 40.000 χρόνια και εντοπίστηκε σε σπήλαιο της Εποχής των Παγετώνων. Σμιλεύτηκε από χαυλιόδοντα ελέφαντα και θεωρείται η αρχαιότερη ανθρώπινη φιγούρα που δημιουργήθηκε από χέρι ανθρώπου. Τα σπήλαια της Εποχής των Παγετώνων όπως και η τέχνη που βρέθηκε σε αυτά στη Βάδη – Βυρτεμβέργη προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μαζί με πολλά ακόμη μνημεία και τόπους, στην ετήσια συνάντηση που έγινε φέτος στην Κρακοβία.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Οι μορφές του Γκλεν Μπράουν

Στο μουσείο Stefano Bardini στη Φλωρεντία, είναι ευκαιρία να δει κανείς τα έργα του Γκλεν Μπράουν (έως 23/10). Ο Βρετανός καλλιτέχνης είναι διάσημος για τα αισθητικά υβρίδια από την ιστορία της τέχνης και την ποπ κουλτούρα. Συνδυάζει νέους νευρώνες από την Αναγέννηση και τον σουρεαλισμό και γεννά νέο χώρο ανάμεσα στο ωραίο και στο γκροτέσκ. Είναι ενδιαφέρον ότι το μουσείο Stefano Bardini φημίζεται για αριστουργήματα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και τώρα δημιουργεί νέο διάλογο με τα έργα του Γκλεν Μπράουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή