Τουρκικό σχέδιο για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

Τουρκικό σχέδιο για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου έρχεται στο προσκήνιο της κυπριακής επικαιρότητας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα μελετούν διάφορα σενάρια για το μέλλον του Βαρωσιού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή την στιγμή δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Ωστόσο, οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους σε μια σειρά σχεδίων, τα οποία αποτελούνται από διάφορες φάσεις.

Τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή ηγεσία εντός του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα με το άνοιγμα της πόλης, οι κάτοικοι του θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις οικίες και στις περιουσίες τους, με προϋπόθεση φυσικά την αποδοχή της τ/κ «κυριαρχίας» στην περιοχή.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι εφόσον δοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες το δικαίωμα της επιστροφής ενδέχεται να παρακαμφθούν με σχετική ευκολία τα εμπόδια που δημιουργεί ο ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του.

Αυτή την ώρα, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, γίνεται λόγος για ένα σχέδιο που θα απαρτίζεται από τρία ή τέσσερα στάδια. Παράλληλα, η τ/κ πλευρά μελετά το ενδεχόμενο της τροποποίησης του καθεστώτος λειτουργίας της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες πρόνοιες για την περίπτωση του Βαρωσιού.

Ενα ζήτημα που προκύπτει σε πρώτη φάση είναι αυτό της ενίσχυσης-ανακαίνισης των υποδομών του Βαρωσιού.  Η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτό το εγχείρημα με κονδύλια που θα έρθουν είτε από την Ε.Ε. και την διεθνή κοινότητα είτε από την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην νέα περίοδο, η τ/κ πλευρά εστιάζει και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, όπως την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και την λήψη νέων πρωτοβουλιών στο πεδίο του περιουσιακού.

Το σχέδιο για το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση υποστηρίζει σύσσωμη η τ/κ Δεξιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις ή διάψευση επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή