Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πολωνία για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πολωνία για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΝΤΑΝΣΚ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ. «Είμαστε μάρτυρες μιας νέας επανάστασης Αλληλεγγύης» έγραφε το πανό που κρεμόταν το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά από το Δικαστικό μέγαρο του Γκντάνσκ την στιγμή που στην πρωτεύουσα της χώρας ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει όλους τους ανώτατους δικαστές να παραιτηθούν δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό δικαιοσύνης να αναλάβει εξ' ολοκλήρου τη νέα σύνθεση του Δικαστηρίου.

Με την κληρονομιά του κινήματος της Αλληλεγγύης, που οδήγησε την χώρα στην μετά- σοβιετική εποχή μετατρέποντάς την μέσα σε λίγες δεκαετίες σε κράτος-πρότυπο, οι Πολωνοί κινητοποιούνται μαζικά σήμερα για έκτη συνεχόμενη μέρα σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της επικράτειας.

Τρεις πρώην Πολωνοί πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Λεχ Βαλέσα, εξέδωσαν ανακοίνωση ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών στη δικαστική λειτουργία, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε να απολέσουμε τις βασικές ελευθερίες που έχουν οι πολίτες». Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 175 καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας την πολωνική κυβέρνηση ότι κινεί «πραξικόπημα».

Χθες το πρωί, η αστυνομία δήλωσε ότι 14.000 πολίτες έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις, ενώ το Δημαρχείο της Βαρσοβίας με δική του ξεχωριστή ανακοίνωση ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 50.000.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Mariusz Blaszczak σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν περαστικοί που έμειναν εκεί «επειδή είναι καλοκαίρι και έκαναν βόλτα».

«Κάτω η Δικτατορία» και «Ντούντα θέσε Βέτο» ήταν τα βασικά συνθήματα που φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο, κρατώντας κεριά και υψώνοντας σημαίες της Πολωνίας και της Ε.Ε, ενώ ton παλμό στην συγκέντρωση έδινε το γνωστό τραγούδι των Pink Floyd, «Another Brick in The Wall».

«Αν έχουμε ανθρώπους στην εξουσία που αισθάνονται οι ίδιοι πάνω από το νόμο, βρισκόμαστε σε μια επαναστατική κατάσταση», δήλωσε στη «Κ» Νταρια Πονσκι, μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Βαρσοβίας που βρισκόταν μαζί με  το ΔΣ στην συγκέντρωση.

Ο ρόλος του προέδρου Ντουντα

Ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντουντά,  το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να προτείνει ένα συμβιβασμό ισορροπίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ίδιος  κατά την ομιλία του στη βουλή δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο με την ανάθεση των δικαστών μόνο εάν προστεθεί μια τροπολογία έτσι ώστε οι νέοι δικαστές να έχουν το 60 τοις εκατό των ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι μια απλή πλειοψηφία. Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμα «Νόμος και Δικαιοσύνη»  διαθέτει περιορισμένη πλειοψηφία, θα το αναγκάσει να βρει τουλάχιστον ένα άλλο κόμμα να ψηφίζει μαζί του. Εάν δεν προστεθεί αυτή η τροπολογία, ο κ. Ντουντά είπε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τον νόμο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν  μια σπάνια διαφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του Αντρέι Ντουντά, ο οποίος είναι  πρώην μέλος του «Νόμου και Δικαιοσύνης»  που ανεξαρτητοποιήθηκε όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Γιαρασλόβ Καζίνσκι. Οι αντίπαλοι δεν ήταν σίγουροι αν αυτό σηματοδότησε μια πραγματική διάσπαση μεταξύ των δύο ηγετών ή ήταν ένα είδος πολιτικού παιχνιδιού «Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος δρα πραγματικά με κάποιες ευγενείς προθέσεις ή αν παίζει απλά ένα παιχνίδι», δήλωσε ο Γκρέγκορ Σχετσινα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι ανησυχούν για την προγραμματισμένη αναθεώρηση της δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στενά. Ενώ οι Βρυξέλλες την Τετάρτη, δια μέσου του αντιπροέδου της Επιτροπής Frans Timmermans δήλωσαν ότι εάν γίνουν οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, η Πολωνία μπορεί να ξεφύγει έξω από τον ορισμό της δημοκρατίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή