ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι «οικιστικές πυκνώσεις»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Στον αέρα» βρίσκονται, όπως αναμενόταν, οι περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις». Με απόφασή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να εξεταστεί το φθινόπωρο. Η ρύθμιση έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και τη WWF.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία των «οικιστικών πυκνώσεων» είναι ένας… ευφημισμός του ν.4389/16, καθώς πρόκειται περιοχές αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Τις περιοχές αυτές οι δήμοι είχαν δικαίωμα να τις οριοθετήσουν μέσω των πολεοδομιών τους, ώστε να εξαιρεθούν από την ανάρτηση και να εξεταστούν στη συνέχεια συνολικά. Ο στόχος της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: από τη μια πλευρά, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αντιρρήσεις που θα υποβληθούν, άρα να επιταχύνει την κύρωση του δασικού χάρτη (στο υπόλοιπο). Από την άλλη πλευρά, να οδηγήσει σε μια συνολική εξέταση των περιοχών αυτών, αφήνοντας για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση ένα παράθυρο νομιμοποίησής τους.

Στην πράξη οι «οικιστικές πυκνώσεις» αποδείχθηκαν γρήγορα ιδιαίτερα «ελαστικές»: πατώντας στα κενά της σχετικής ρύθμισης, πολλές πολεοδομίες έστειλαν οικιστικές πυκνώσεις- «χταπόδια», για να συμπεριλάβουν στην εξαίρεση μεμονωμένα αυθαίρετα και να συμπληρώσουν τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό των 50. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος συνεχίζει ακόμα και σήμερα να πιέζει τους δήμους για τον καθορισμό τους, λίγες μόνο ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης του 35% των δασικών χαρτών της χώρας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ