Εκατοντάδες οι τραυματίες από τον σεισμό

Εκατοντάδες οι τραυματίες από τον σεισμό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου παρέμεναν νοσηλευόμενοι τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα δύο αλλοδαποί που τραυματίστηκαν σοβαρά στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κω. Συνολικά, λόγω της κατάρρευσης κτιρίων από τη σεισμική δόνηση, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες, κάτοικοι και τουρίστες, εκ των οποίων 12 νοσηλεύονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τις 2.30 π.μ. έως τις 4 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, προσήλθαν ή διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της Κω 115 άτομα Ελληνες και αλλοδαποί, κυρίως νεαρής ηλικίας με διάφορους τραυματισμούς. Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν, επίσης, δύο αλλοδαποί άνδρες νεκροί. Από το σύνολο των τραυματιών, 103 αποχώρησαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Οι υπόλοιποι 12 τραυματίες κρίθηκε ότι χρειάζονταν νοσηλεία, ενώ ένας εξ αυτών χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, και τρεις –σε δεύτερο χρόνο– στο νοσοκομείο Θριάσιο. Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ηρακλείου εισήχθη ο αλλοδαπός τραυματίας που υπέστη τον ακρωτηριασμό και ένας άλλος, επίσης αλλοδαπός, με εγκεφαλική αιμορραγία. Επίσης σοβαρή ήταν, τουλάχιστον έως χθες, η κατάσταση της υγείας ενός Ελληνα που φέρει κατάγματα στο πρόσωπο (γνάθο και κόγχες ματιών) και μιας Ελληνίδας με «βαρύ» ανοιχτό κάταγμα κνήμης, οι οποίοι επίσης νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο Θριάσιο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου τρεις τραυματίες, δύο άνδρες (ένας Ελληνας και ένας αλλοδαπός) και μία γυναίκα αλλοδαπή, με κατάγματα σε μηρό, σπονδυλική στήλη και ισχίο αντίστοιχα. Πέντε άνδρες τραυματίες παρέμειναν στο νοσοκομείο της Κω για περαιτέρω νοσηλεία σε –σχετικά– καλή κατάσταση.

Το νοσοκομείο της Κω και η υπηρεσία του ΕΚΑΒ στο νησί τέθηκαν εξαρχής –με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)– σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, στην οποία παρέμεναν τουλάχιστον έως χθες αργά το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να προσέλθουν στις θέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη το προσωπικό του νοσοκομείου και των άλλων υπηρεσιών είχε κινητοποιηθεί προτού καν δοθεί η εντολή για πλήρη ετοιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή