Κρίσιμες για το νησί οι επόμενες 48 ώρες

Κρίσιμες για το νησί οι επόμενες 48 ώρες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου στην Κω. Οπως εκτιμούν, η πλούσια μετασεισμική ακολουθία δίνει βάσιμες ενδείξεις ότι το φαινόμενο εκτονώνεται κανονικά. Ωστόσο, ασφαλής εκτίμηση μπορεί να υπάρξει μόνο μετά την παρέλευση δύο ημερών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύνης Λέκκας συμμετείχε στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε χθες το νησί. «Παρότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, οι συνέπειές του ήταν μικρές. Αν δεν υπήρχαν τα δύο θύματα, δεν θα το συζητούσαμε», λέει στην «Κ». «Στα νέα κτίρια οι ζημιές είναι μηδαμινές».

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το «κοντέρ» είχε καταγράψει 200 μετασεισμούς, οι 20 μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ. «Εκτιμά ότι λόγω του μεγέθους του ρήγματος και της κατανομής των μετασεισμών, είναι πολύ πιθανό τα 6,6 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός», εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης. «Πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα ότι ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ έχει δυναμικό να δώσει έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ. Συνεπώς, οι επόμενες ημέρες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή». Οπως αναφέρει ο κ. Τσελέντης, το ρήγμα που έδωσε τον χθεσινό πολύ ισχυρό σεισμό ξεκινά από την Αλικαρνασσό, διατρέχει τις νότιες ακτές της Τουρκίας και φθάνει έως την Κω. «Υπάρχει όμως και ένας νότιος κλάδος του ρήγματος, που περνά κάτω από το νησί και αυτός έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. Ομως δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί και δεν νομίζω να ενεργοποιηθεί».

Οπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θανάσης Γκανάς, το ρήγμα που έδωσε τον χθεσινό σεισμό αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, σε βάθος μόλις 6 χλμ., καθώς ο φλοιός σε αυτή την περιοχή έχει «πάχος» από 4 έως 15 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή