Ταξιδιωτική απαγόρευση ΗΠΑ για Β. Κορέα

Ταξιδιωτική απαγόρευση ΗΠΑ για Β. Κορέα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ταξιδιωτική απαγόρευση εις βάρος της Βόρειας Κορέας αναμένεται να εκδώσουν οι ΗΠΑ μετά τον θάνατο του φοιτητή Οτο Ουόρμπιρ, ο οποίος πέθανε αφότου έπεσε σε κώμα σε βορειοκορεατική φυλακή. Αυτό ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι την πρόθεση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον να εφαρμόσει «γεωγραφική ταξιδιωτική απαγόρευση», που καθιστά παράνομη τη χρήση αμερικανικών διαβατηρίων για την είσοδο στη Βόρεια Κορέα. Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή της, αλλά ασαφές παρέμενε το πότε.

Νωρίτερα, δύο ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να απαγορεύσει στους Αμερικανούς πολίτες να μεταβαίνουν στη χώρα. Η απαγόρευση επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 27 Ιουλίου, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο Αμερικάνικων τουριστικών γραφείων που λειτουργούν στην Πιονγιάνγκ.

Η απαγόρευση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βρίσκονται διαρκώς υπό αυξανόμενη πίεση. Ο Οτο Ουόρμπιρ, φοιτητής Οικονομικών, ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα με τις εκδρομές Young Pioneer Tours, όπου και συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης και καταναγκαστική εργασία το 2016. Ο Ουόρμπιρ επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κώμα τον Ιούνιο του 2017 και απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, σε ηλικία 22 ετών.

Πρόσθετος παράγοντας ήταν και η ανακοίνωση από την Πιονγιάνγκ πως είχε προβεί σε επιτυχείς δοκιμές του πρώτου της διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, γεγονός που παραβίασε αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις από τους υπευθύνους των Young Pioneer Tours, το διαβατήριο οποιουδήποτε κάτοικου των ΗΠΑ που ταξιδεύει στη Βόρεια Κορέα θα ακυρωθεί, μετά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών.

Τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν στην Πιονγιάνγκ υπολογίζουν πως μέχρι και 1.000 Αμερικάνοι επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή