Νέες ταραχές με δύο νεκρούς στη Βενεζουέλα

Νέες ταραχές με δύο νεκρούς στη Βενεζουέλα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «Μεγάλη Πορεία» στην πρωτεύουσα Καράκας καλεί σήμερα ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης τους πολίτες με στόχο να ματαιωθεί το σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για συνταγματική αλλαγή. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα κλιμάκωσης της εκστρατείας που ξεκίνησε με το άτυπο δημοψήφισμα της 16ης Ιουλίου και συνεχίστηκε με την προχθεσινή επεισοδιακή απεργία εναντίον της απόπειρας Μαδούρο να προσδώσει νομιμοποίηση στο εγχείρημά του, μέσω εκλογών για Συντακτική Συνέλευση, στις 30 Ιουλίου.

Δύο διαδηλωτές, ηλικίας 23 και 24 ετών, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Βαλένσια της βόρειας Βενεζουέλας και σε προάστιο του Καράκας, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία. Η απεργία που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση σε όλη τη χώρα πήρε βίαιη μορφή μετά το απόγευμα, με οδοφράγματα και συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μαδούρο. Η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σκάγια για να διαλύσουν τους διαδηλωτές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οσον αφορά την ίδια την απεργία, οι εκτιμήσεις ήταν αντιφατικές. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι το 85% των εργαζομένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, ενώ ο ίδιος ο Μαδούρο έκανε λόγο για «νίκη» της κυβέρνησης και αποτυχία της αντιπολίτευσης. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι τα εύπορα, ανατολικά προάστια του Καράκας νέκρωσαν, ενώ στις δυτικές, εργατικές συνοικίες η συμμετοχή στην απεργία ήταν περιορισμένη. Τη γενική απεργία στήριζαν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, οι εργοδοτικές ενώσεις και μέρος των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον πετρελαϊκό τομέα προσήλθαν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στην εργασία τους.

Κληθείς να απαντήσει αν η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ κρατάει «όλες τις επιλογές πάνω στο τραπέζι».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή