Βουλή: «Βροχή» νομοσχεδίων ενόψει της θερινής διακοπής

Βουλή: «Βροχή» νομοσχεδίων ενόψει της θερινής διακοπής

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την δημιουργία «Ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τη σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου και την ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις», είναι το έως τώρα τελευταίο της σειράς νομοθετημάτων «πρώτης γραμμής» που η κυβέρνηση προωθεί προς «συζήτηση», επεξεργασία και ψήφιση εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, δηλαδή εντός μόλις των επομένων δέκα ημερών, έως το «κλείσιμο των εργασιών της εθνικής αντιπροσωπείας για τις σύντομες θερινές διακοπές.

Προηγήθηκαν τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, του Οικονομικών με ρυθμίσεις επί θεμάτων φορολογίας, του Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ενώ σε διαδικασία συζήτησης έχει –ως γνωστόν- ήδη εισέλθει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα ΟΤΑ.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως όλα τα νομοθετήματα στον τίτλο τους φέρουν και την ένδειξη «και άλλες διατάξεις», επιλογή δηλωτική των διαθέσεων της εκτελεστικής εξουσίας να χρησιμοποιήσει τα προς ψήφιση νομοσχέδια ως «οχήματα» συμπερίληψης «άσχετων» με το κεντρικό τους αντικείμενο, διατάξεων ή –κυρίως- τροπολογιών, προκειμένου να διευθετηθούν διάφορες υποθέσεις της συγκυρίας ή άλλου τύπου υποχρεώσεις.

Ενδεικτικό της «πίεσης» που θα δεχθεί η εθνική αντιπροσωπεία το αμέσως προσεχές διάστημα είναι πως για μεθαύριο Δευτέρα εισάγονται ταυτόχρονα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τρία εξ αυτών των νομοσχεδίων (στη 1μμ το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, στις 4μμ του Οικονομικών και στις 5μμ του Παιδείας), την επομένη – ημέρα πιθανών δεύτερων ή και τρίτων συνεδριάσεων αυτών των Επιτροπών έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν άλλες για τα σχέδια νόμου για τους ΟΤΑ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ για την Τρίτη, επίσης, προγραμματίστηκε να συνεδριάσουν και οι Επιτροπές Θεσμών με θέμα την ΕΡΤ , ενώ για την Τετάρτη έχει προσδιοριστεί και νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής για το χώρο της Υγείας.

Ηδη κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν επισήμως και ανεπισήμως εντονότατη διαμαρτυρία για την επιλογή της κυβέρνησης να «υπερφορτώσει» τη Βουλή με σημαντικά νομοσχέδια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εγείροντας ζήτημα υποβάθμισης της ποιότητας του νομοθετικού έργου και σημειώνοντας ότι υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες περίοδοι δίχως να υπάρχουν προς επεξεργασία σχέδια νόμου, άνευ αιτιολογίας.

Το Ποτάμι

«O κ. Γαβρόγλου περίμενε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν κλείσει η Βουλή για να φέρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο βέβαια έχει και άλλες διατάξεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μάλιστα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε έναν «ξαφνικό» καταιγισμό νομοσχεδίων, και «αξιοποιώντας» συμπιεσμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο των 90 άρθρων και συνολικά 160 σελίδων. Ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να αλλάξει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, με τους εμπλεκόμενους φορείς, να έχουν διαρκείς αντιρρήσεις και αντικρουόμενες απόψεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συνεχίζει: «Βέβαια, και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ κωφεύει, μιας και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η γνώμη του κομματικού του ακροατηρίου. Το Ποτάμι έχει εγκαίρως και επανειλημμένα κάνει λόγο για μια ακόμη ιδεοληπτική επιστροφή στο παρελθόν, καθώς περιλαμβάνει πολλά σημεία όπως το Άσυλο, η Διοίκηση των Πανεπιστημίων και τα Μεταπτυχιακά. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα προκύψουν και άλλα θέματα από την κυβέρνηση, όπως η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά στην κυβέρνηση ότι η ανώτατη παιδεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και για αυτό πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εποικοδομητικός χρόνος εντός της Βουλής, ώστε να κατατεθούν επιχειρηματολογίες, σχόλια και προτάσεις. Εκτός και εάν στον ΣΥΡΙΖΑ τους ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή».

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή