Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για QE, εκτιμούν αναλυτές

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για QE, εκτιμούν αναλυτές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο θα ληφθούν, κατά πάσα πιθανότητα, αποφάσεις για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτουν τέσσερις πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Toν Σεπτέμβριο δεν θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να αποφασιστεί πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πιο σημαντικό σκέλος του προγράμματος είναι το ύψος των αγορών ομολόγων, που σήμερα φθάνει τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα. «Ολα τα σημάδια δείχνουν Οκτώβριο», αποκαλύπτει μία από τις πηγές του Reuters. «Πολύ λίγα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο και θα είναι πολύ αργά το Δεκέμβριο για αλλαγή πλεύσης». «Δεν θα περίμενα μεγάλες εξελίξεις τον Σεπτέμβριο», δηλώνει άλλη πηγή του Reuters.

Χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη, από την Ιταλία μέχρι την Πορτογαλία και την Ισπανία, κινήθηκαν πτωτικά, υποχωρώντας από 4 έως 5 μονάδες βάσης, λόγω της ικανοποίησης των επενδυτών από τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την πολιτική του και δεν έγινε κανένας λόγος για τον περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, στο άμεσο μέλλον. Αν και κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, οι επενδυτές το απεύχονται. Και αυτό διότι η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ έχει αποφέρει θετικά αποτέλεσμα στον δανεισμό και την πραγματική οικονομία.

Το ευρώ οδηγήθηκε στο υψηλό διετίας, ξεπερνώντας το 1,1650 δολ., αφού κατέστη σαφές ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν προβληματίζονται από την άνοδο που έχει σημειωθεί τελευταία. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch θεωρούν ότι ο κ. Ντράγκι δεν προσπαθεί να οριοθετήσει τη διακύμανση του ευρώ, διότι δεν αναφέρεται πλέον σε αυτό.

Η ανάπτυξη ενισχύεται μεν, αλλά οι πληθωριστικές τάσεις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές.

Σε σφυγμομέτρηση της ΕΚΤ, που βασίστηκε στην άποψη 56 ανεξάρτητων οικονομολόγων, διαπιστώνεται ότι αναμένεται μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια, παρά την αύξηση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας. Αυτό εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της υφιστάμενης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018 και στο 1,6% το 2019. Πάντως, όλες αυτές οι προβλέψεις είναι κατά 0,1% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη σφυγμομέτρηση πριν από τρεις μήνες. Στο πέρας της επόμενης πενταετίας αναμένεται να φθάσει ο πληθωρισμός το 1,8%, δηλαδή κοντά στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή