Δημόσιες επενδύσεις αντί απολύσεων στο Δημόσιο προωθεί η Πορτογαλία

Δημόσιες επενδύσεις αντί απολύσεων στο Δημόσιο προωθεί η Πορτογαλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορτογαλική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να περιορίσει και άλλο τον δημόσιο τομέα, δηλώνει η υπουργός Μεταρρυθμίσεων της χώρας Μαρία Λεϊτάο Μαρκές, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η Λισσαβώνα αναμένει ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί περισσότερο από στοχευμένες επενδύσεις που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα, συγκριτικά με πιο σκληρές και ατελέσφορες μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος. «Με το πρόγραμμα Simplex σκοπεύουμε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία που βλάπτει την αποδοτικότητά τους», επισήμανε η υπουργός Μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Μαρκές είπε ότι οι νέες επενδύσεις στην τεχνολογία που δρομολογεί η κυβέρνηση θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2020. Ηδη η απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου, όπως η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην πληρωμή λογαριασμών και φόρων, έχει περιορίσει κατά 560 εκατ. ευρώ τις δαπάνες που επωμίζεται το Δημόσιο. Ετσι, όπως δηλώνει η κ. Μαρκές, έχουν εξοικονομηθεί 470.000 εργατοώρες για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η υπουργός Μεταρρυθμίσεων της Πορτογαλίας απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε πρόσφατα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και από ορισμένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για την απογοητευτική πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αν το ΔΝΤ ικανοποιείται από υποσχέσεις, τότε είναι δικό του πρόβλημα, δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «για μένα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα».

Η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση εφάρμοσε σκληρά μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο του δανειοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε., από το 2011 έως το 2014. Παρ’ όλα αυτά, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν για να μειωθούν ορισμένες κρατικές δαπάνες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Αρκετά μέτρα που θεωρούνταν σκληρά για τον δημόσιο τομέα ακυρώθηκαν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας στα τέλη του 2015.

«Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον τη συρρίκνωση του Δημοσίου και την απόλυση υπαλλήλων του κράτους. Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις», επισημαίνει η υπουργός στη συνέντευξή της στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή