Μεγαλώνει διαρκώς η ελληνική αγορά ανταλλαγής κατοικιών

Μεγαλώνει διαρκώς η ελληνική αγορά ανταλλαγής κατοικιών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «προθάλαμο» της ελληνικής αγοράς κατοικίας βρίσκεται ήδη το «δεύτερο κύμα» της οικονομίας διαμοιρασμού, που σήμερα εκπροσωπείται από τη Home Exchange και την GuesttoGuest, δύο υπηρεσιών ανταλλαγής κατοικιών. Σύμφωνα με τον κ. Σαρν-Εντουάρ Ζιράρ, εκ των επικεφαλής της GuesttoGuest, «τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκινήσαμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά, ο αριθμός των μελών μας διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Με το πέρας του πρώτου φετινού εξαμήνου αριθμούμε ήδη 500 καταχωρισμένες κατοικίες, όταν στο τέλος του 2016, το σχετικό μέγεθος δεν ξεπερνούσε τις 200. Αντίστοιχα, φέτος έχουμε καταγράψει την πραγματοποίηση 200 ανταλλαγών κατοικιών, όταν στο σύνολο του 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 125 ανταλλαγές. Με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό των ανταλλαγών προβλέπεται τριπλασιασμός της εν λόγω δραστηριότητας φέτος».

Με 400.000 κατοικίες σε 187 χώρες, οι εν λόγω πλατφόρμες αφορούν την δωρεάν ανταλλαγή κατοικιών/δωματίων μεταξύ ιδιοκτητών, χωρίς δηλαδή την καταβολή αμοιβής/ενοικίου στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται στην περίπτωση ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.

Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες/μέλη των εν λόγω πλατφορμών, που βρίσκονται πλέον υπό κοινή σκέπη (η γαλλική GuesttoGuest εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες την αμερικανική Home Exchange), μπορούν να επιλέγουν το ακίνητο της αρεσκείας τους για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, ή τη διαμονή τους σε κάποια άλλη χώρα (δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός), χωρίς κάποιο κόστος. Μοναδική υποχρέωσή τους είναι να διαθέτουν αντίστοιχα το δικό τους ακίνητο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, ή πόσο μεγάλη ή μικρό είναι.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον κ. Αρνό, ιδρυτή της GuesttoGuest, σήμερα η ζήτηση για ανταλλαγές κατοικιών στην Ελλάδα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά. Η ζήτηση εστιάζει σε κατοικίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, η Κέρκυρα και η Ρόδος. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική αγορά θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών, όπου δραστηριοποιούμαστε. Θα απογοητευόμουν αν δεν τριπλασιάσουμε τις καταχωρίσεις/ανταλλαγές κατοικιών εντός των επόμενων δύο ετών», επισημαίνει ο κ. Αρνό.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω υπηρεσίας ανταλλαγής είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται να δεσμεύσουν το ακίνητό τους σε αυτήν, όταν πραγματοποιούν την εγγραφή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μένουν, ή να μισθώνουν το ακίνητό τους (ακόμα και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Airbnb) και παράλληλα να το διαθέτουν και για μια πιθανή ανταλλαγή. Η εγγραφή του ιδιοκτήτη στην GuesttoGuest είναι δωρεάν, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει να πληρώσει για μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση του ακινήτου του (από 4 ευρώ/ημέρα). Στη δε Home Exchange, οι χρήστες καταβάλλουν ετήσια συνδρομή της τάξεως των 130 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή