Η Ελλάδα στη Νέα Ευρώπη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη το 2017 είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που η Ε.Ε. είχε τη διετία 2012-13, εποχή –και τότε – κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Η συγκυρία έχει φέρει την Ελλάδα στην κομβική θέση να βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών κρίσεων και τις δύο φορές. Το 2012 η Ελλάδα παρέμενε το βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης υπό την έννοια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Το 2017, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τριπλής ζώνης κρίσεων, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο και, φυσικά, στην Τουρκία. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν το προσφυγικό που μπορεί να μη βρίσκεται σε έξαρση, παραμένει, ωστόσο, μια εκκρεμότητα, με δύσκολα εκτιμητέες επιπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες και, πολύ περισσότερο, μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, διεξάγεται ένας πολύ βαθύς και ουσιαστικός διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα μπορέσει να μετεξελιχθεί, προκειμένου να αποκτήσει πραγματική ικανότητα μόχλευσης σε ζητήματα του σκληρού κυριαρχικού πυρήνα, της άμυνας και της εξωτερικής ασφάλειας. Αναπόφευκτα, η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην περιοχή που –πέρα από την προφανή γεωγραφική θέση– έχει συνομιλητές στην περιοχή, αξιοσέβαστες ένοπλες δυνάμεις και καλύτερη κατανόηση των συνθηκών. Την ίδια στιγμή χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της υπερδύναμης ως νησίδα σταθερότητας σε μια ευρισκόμενη σε διαρκή αναταραχή περιοχή.

Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα ενώπιον διλημμάτων για τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό πυρήνα, τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ε.Ε. Απ’ ό,τι φαίνεται η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με ταχύ βηματισμό σε ανασυγκρότηση και αναπροσδιορισμό του γαλλογερμανικού άξονα, θεωρώντας κάτι τέτοιο ως τη μοναδική λύση για τα επόμενα βήματα, άσχετα από το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο σχεδιασμός. Η πεποίθηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι η ένταξη της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη τη «θωράκιζε» και από τους ασταθείς γείτονές της. Παρότι από τότε έχουν περάσει 38 χρόνια, ορισμένες εξωτερικές παράμετροι παραμένουν ίδιες, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λείπει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., καθώς αυτός βρίσκεται ξανά υπό διαμόρφωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή