ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 εκατ. οι μετακινήσεις των «διασποριτών»

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Ελληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης για τη χώρα. Πρόκειται για τους «διασπορίτες», οι οποίοι αποτελούν πλέον έναν υπολογίσιμο αριθμό εισερχόμενων επισκεπτών, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που συγκεντρώνει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος προσμετρείται –εφόσον υφίσταται μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό– στις συνολικές αφίξεις της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μετακινήσεις των Ελλήνων διασποριτών μέσω του «Ελ. Βενιζέλος», από τις αρχές του 2015 έως τον περασμένο Απρίλιο, ξεπέρασαν σε αριθμό το 1,5 εκατομμύριο.

Αναλυτικά, το 2015 η επιβατική κίνηση από Eλληνες διασπορίτες έφθασε σε 618.502, το 2016 ανέβηκε σε 690.566, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου διαμορφώθηκε σε 221.524, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Να σημειωθεί ότι, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, για το τετράμηνο οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν μόλις 3,2%.

Ο ρυθμός ανόδου των μετακινήσεων των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, αν δει κανείς τα στοιχεία του εξερχόμενου μεταναστευτικού ρεύματος κατά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο στη διετία 2014 - 2015 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν έφθασε σε 216.155.

Εξάλλου, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι πλέον είναι αυξημένη και στα συνολικά τουριστικά έσοδα η συνεισφορά των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται συχνά σε ετήσια βάση τη χώρα. Ετσι, τα τουριστικά έσοδα από ταξιδιώτες με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα, προκειμένου να δουν την οικογένειά τους, αυξήθηκαν κατά 25,9% ή κατά 143,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σε 696,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό, ενώ τα συνολικά τουριστικά έσοδα το 2016 μειώθηκαν κατά 6,5% ή κατά 919 εκατ. ευρώ, φθάνοντας σε 13,2 δισ. ευρώ. Το 2013 τα έσοδα από τους ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα για επίσκεψη στην οικογένειά τους ήταν 409,1 εκατ. ευρώ.

Η Τουρκία έχει επίσης σημαντικό αριθμό Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνοντας τα στοιχεία των τουριστικών αφίξεων, διαχωρίζει ή αφαιρεί από τις συνολικές διεθνείς αφίξεις την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τους Τούρκους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Το ίδιο κάνει και με τα έσοδα. Για παράδειγμα, το 2016 τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες έφθασαν σε 15,9 δισ. δολ., ενώ ένα πρόσθετο ποσό εισπράξεων, 5,96 δισ. δολ., προέκυψε από τους Τούρκους που μένουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν τη γειτονική χώρα κατά την περυσινή σεζόν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ