Κως: «Να αναζητηθούν ευθύνες για το μπαρ»

Κως: «Να αναζητηθούν ευθύνες για το μπαρ»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος έδωσε άδεια για μπαρ σε ένα κτίριο του 1920. Είναι ασυγχώρητο, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης. Οπως επισημαίνει, η χώρα μας εξακολουθεί να μη διαθέτει συντεταγμένη αντισεισμική πολιτική και «σώζεται» από τους αντισεισμικούς κανονισμούς και το υψηλό επίπεδο των μηχανικών.

Ο κ. Τσελέντης εκτιμά ότι η κατάρρευση του μπαρ στην πόλη της Κω αποδεικνύει την αδιαφορία των Αρχών. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους χώρους αυτούς όπου συνωστίζονται το καλοκαίρι οι νέοι. Δεν νοείται να λειτουργούν μέσα σε τέτοιου είδους κτίρια», υποστηρίζει.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ευρύτερο. «Δυστυχώς η αντισεισμική πολιτική έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Παρότι έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ο προγραμματισμός και η ευθύνη της πολιτείας δεν παύει να είναι τεράστιας σημασίας. Τα πιο πολλά σήμερα γίνονται σε εθελοντική βάση. Στη Λέσβο, για παράδειγμα, στείλαμε ανθρώπους να τοποθετήσουν φορητό δίκτυο σεισμογράφων καλύπτοντας μόνοι μας τα έξοδα. Στην Κω δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να το επαναλάβουμε. Το Γεωδυναμικό κινδυνεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του να μην έχει βραδινή βάρδια, ελλείψει πόρων».

Ευτυχώς για τη χώρα μας, η αυστηρότητα του αντισεισμικού κανονισμού αποδίδει καρπούς. «Βλέπουμε πόσο μικρές επιπτώσεις έχουν μεγάλοι σεισμοί στις σύγχρονες κατασκευές. Το θέμα είναι στα παλιά κτίρια. Εκεί βέβαια μπορούμε να λάβουμε μόνο κάποια στοιχειώδη μέτρα για να μειώσουμε την επικινδυνότητά τους. Εκτός κι αν πρόκειται για δημόσια κτίρια ή κτίρια συνάθροισης κοινού, που πρέπει να ελεγχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή