Διαύλους προς νέα ακροατήρια ανοίγει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διαύλους προς νέα ακροατήρια ανοίγει ο Κυρ. Μητσοτάκης

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει ασυνήθιστο για έναν αστό πολιτικό να μιλάει για τους εργαζομένους σε εταιρείες security ή για τους «ντελιβεράδες». Μοιάζει παράδοξο, για τα ελληνικά «μέτρα», ο αρχηγός της Κεντροδεξιάς να συναντάται με τους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, γνωρίζοντας ότι πιθανώς αυτή του η πρωτοβουλία θα τύχει εκμετάλλευσης από όσους εποφθαλμιούν την παραδοσιακή βάση της ελληνικής Δεξιάς. Κι όμως, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμφατικά στους νέους που δουλεύουν ως διανομείς, στην πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ με σειρά πρωτοβουλιών του επιδιώκει να ανοίξει διαύλους και με ακροατήρια που, μέχρι σήμερα, βρίσκονταν εκτός γαλάζιου βεληνεκούς.

Αν ανατρέξει κανείς στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις τελευταίες εβδομάδες, θα δει –παράλληλα με τις επισκέψεις και περιοδείες ανά την Ελλάδα– και ένα μπαράζ επαφών και, μάλιστα, με αντίστροφη λογική. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πηγαίνει εκεί για να εκφωνήσει έναν λόγο, να χειροκροτηθεί και να αποχωρήσει αλλά για να ακούσει. Σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές, μάλιστα, δεν υπάρχουν καν δελτία Τύπου, οδηγώντας συχνά σε απόγνωση τους δημοσιογράφους που αναζητούν την «ατάκα» για το επόμενο θέμα τους.

Κι αν οι επαφές με τη γενιά των 400 ευρώ εντάσσονται στην προσπάθεια της ηγεσίας της Ν.Δ. να προσεγγίσει τις λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού και να πείσει ότι το δικό της σχέδιο για την ανάπτυξη περιλαμβάνει τελικά τους στόχους και τις ελπίδες όλων για ένα καλύτερο μέλλον, άλλες πρωτοβουλίες μοιάζουν να έχουν «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα για την ίδια τη βάση και τα στελέχη του κόμματος. Είναι σαφές ότι το ισχυρά φιλελεύθερο μήνυμα υπέρ του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού από πλευράς Μητσοτάκη, μέσα από τη συνάντησή του με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, υπήρξε μία «δύσκολη» επιλογή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επέλεξε να ταυτιστεί με το κοινό αίσθημα αλλά να στείλει ένα μήνυμα ανεκτικότητας, απέναντι σε ένα ακροατήριο που, σχεδόν 16 χρόνια πριν, υπέγραφε ασμένως υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

«Στόχος της Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η διεύρυνση των κοινωνικών της ακροατηρίων, επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει βήμα ώστε να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες», σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνιστά εγκατάλειψη των παραδοσιακών αρχών που χαρακτηρίζουν την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Οι πολλοί… πρόεδροι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής του κόμματος σε συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς. Από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και αυτούς του Δημοσίου, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως προνομιακό ακροατήριο και σκληρό εκλογικό πυρήνα, μέχρι τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, που συνάδουν περισσότερο με την έννοια της μεσαίας τάξης, η Ν.Δ επιδιώκει να καταγράψει νίκες. Κεντροδεξιών αναφορών είναι, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, εμπορικών επιμελητηρίων, της ΑΔΕΔΥ, ενώ το κόμμα έχει ισχυροποιηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης και των μικρομεσαίων.

Η δυναμική αυτή, ωστόσο, δημιουργεί και πονοκεφάλους, καθώς οι δυνάμει πρόεδροι είναι αρκετοί ενώ αναβιώνουν και συζητήσεις περί των εσωκομματικών αναφορών κάθε υποψηφίου. Το «παυσίπονο» αναζητεί ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε καίριο ρόλο προκειμένου να υπάρξει πεδίο συνεννόησης μεταξύ των γαλάζιων ως προς το προεδρείο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται οι αρχαιρεσίες στους ιατρικούς συλλόγους αλλά και στον, κρίσιμο πολιτικά, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Για τον ΔΣΑ ήδη έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους οι, νεότερης γενιάς, Φ. Κωτσής και Δημ. Αναστασόπουλος (αμφότεροι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο Αδαμόπουλου). Τμήμα της ηγετικής ομάδας μάλλον θα ήθελε μία νέα υποψηφιότητα του κ. Μιχ. Ζαφειρόπουλου ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα της κ. Ιωάννας Καλαντζάκου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η υποψηφιότητά της. Το μόνον βέβαιο, πλέον, είναι ότι (όπως ούτως ή άλλως πράττει) η Πειραιώς δεν θα διακινδυνεύσει ένα χρίσμα αλλά θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως τουλάχιστον ένας γαλάζιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αιχμή του δόρατος ο θεσμικός κατήφορος

Η επίσημη πλέον ενεργοποίηση της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και η συνάντησή της με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι συνομιλίες του Π. Καμμένου με τον καταδικασμένο για την υπόθεση του «Noor 1», θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Ν.Δ. Αλλωστε, μόνον λόγω του σφοδρού σεισμού στην Κω, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναβλήθηκε η σκληρή επίθεση που προγραμμάτιζε ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του «γαλάζιου» αιτήματος για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις επικοινωνίες του κ. Καμμένου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει τα πυρά της όχι, πλέον, στον υπουργό Αμυνας αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Την απόλυτη ευθύνη για αυτόν τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο, που υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τις ίδιες τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία μας, έχει ο πρωθυπουργός», διαμηνύει η Πειραιώς, προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά σιωπά προκλητικά, καλύπτοντας στην ουσία τα στελέχη του». Η Ν.Δ. θα επιδιώξει να αναλάβει εκείνη τον ρόλο του θεσμικού εγγυητή και, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη, «θα σταθεί απέναντι σε κάθε σχέδιο θεσμικής οπισθοδρόμησης της χώρας».

Τα μηνύματα αυτά αναμένεται να μεταφέρει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., στην προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες περιοδεία στους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή τής εν λόγω επίσκεψης είναι και το γεγονός ότι από τον νομό έλκει την καταγωγή του ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατά πληροφορίες ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή