Οταν ο πρόεδρος συναντά τον μάρτυρα

Οταν ο πρόεδρος συναντά τον μάρτυρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκρότηση και λειτουργία εξεταστικών ή και προανακριτικών επιτροπών της Βουλής ανέκαθεν συνοδεύονταν από σχόλια όπως ότι απλώς εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε πλειοψηφίας, που τις «ελέγχει», και ότι δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ως προς το κάθε φορά εξεταζόμενο ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, με επίκεντρο τόσο την Εξεταστική για τα «δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ» που ολοκλήρωσε τις εργασίες της με το γνωστό γενικόλογο πόρισμα, όσο και τη σχετική με τον χώρο της Υγείας, που οι εργασίες της συνεχίζονται, μοιάζει να προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στις ειδικές αυτές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίζονται ως τουλάχιστον ανησυχητικά. Ειδικότερα, καταγράφονται περιστατικά ή και φαινόμενα που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων επιτροπών.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 144 – 148 όσον αφορά τις Εξεταστικές), οι εν λόγω επιτροπές «έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών». Μια σειρά από ενέργειες και συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, όμως, δεν δίδουν την αίσθηση τέτοιου περιεχομένου λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Η ανάρτηση σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τουλάχιστον ένα μέλος της επιτροπής, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

• Η συνέχιση της παρουσίας μέλους επιτροπής στις συνεδριάσεις και η ενεργός συμμετοχή του στη διαδικασία μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων, παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως ένας εκ των εξεταζόμενων μαρτύρων είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν αποδέκτης αίτησης του συγκεκριμένου βουλευτή για εργασία στην επιχείρησή του…

Λίαν προσφάτως, βουλευτής-μέλος της Εξεταστικής για την Υγεία, απευθυνόμενος με τρόπο έκδηλα επιθετικό σε μάρτυρα-πρώην υπουργό, παραβιάζοντας κάθε όριο και κανόνα λειτουργίας τέτοιων ειδικών ανακριτικών-κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τον αποκάλεσε «κατηγορούμενο». Το γεγονός ότι ούτε έχει έρθει η ώρα του πορίσματος δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ρόλο.

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης: ήταν τότε που στη συνεδρίαση της προαναφερθείσας επιτροπής αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρός της είχε –δίχως ενημέρωση των μελών της Εξεταστικής– συναντηθεί με μάρτυρα, το βράδυ της προηγουμένης από την ημέρα κατάθεσής του. Οταν αποκαλύφθηκε το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία η υποβάθμισή του.

Ο διάλογος

Τα ερωτήματα πολλά, καθώς υπήρξαν αντιφάσεις στον έντονο διάλογο που ακολούθησε (μετά την πρώτη εκδοχή, ελέχθη ότι ο μάρτυρας ζήτησε τη συνάντηση), αλλά και κυρίως εξαιτίας των απαντήσεων που έδωσε ο μάρτυς στις σχετικές ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασής του:

Ερ: Είναι σήμερα η πρώτη φορά που έρχεστε στη Βουλή;

Απ.: Οχι. Πολλές φορές έχω έρθει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ερ.: Χθες ήσασταν στο κτίριο της Βουλής;

Απ.: Δεν θυμάμαι. Νομίζω πως ναι.

Ερ.: Για ποιο λόγο ήρθατε χθες στο κτίριο της Βουλής, κ. μάρτυς;

Απ.: Είχα ένα ραντεβού.

(Στη συνέχεια και αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής ομολόγησε πρώτος ότι εκείνος συναντήθηκε με τον μάρτυρα)

Ερ.: Τι συζητήσατε με τον πρόεδρο της επιτροπής κ. μάρτυς;

(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάλλεται: «Ο,τι θέλει».)

Απ.: Σας είπα ότι βρέθηκα με τον πρόεδρο μόνο για διαδικαστικά της επιτροπής. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.

Ερ.: Πρέπει να ξέρουν τα μέλη της Εξεταστικής ποια διαδικαστικά πράγματα συζητήσατε με τον πρόεδρο.

Απ.: Σας είπα ότι ήρθα για τα διαδικαστικά και δεν υποχρεούμαι να απαντήσω σε τίποτα άλλο…

Κατόπιν τούτων, το κλίμα καχυποψίας βάθυνε απότομα και οι υπαινιγμοί περί «στημένων» διαδικασιών άρχισαν να πολλαπλασιάζονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή