Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας με Γερμανία, ΗΠΑ

Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας με Γερμανία, ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκωση σε δύο μέτωπα επέλεξε η Αγκυρα την εβδομάδα που πέρασε, φυλακίζοντας με αυθαίρετες κατηγορίες ακόμη έναν Γερμανό πολίτη και αποκαλύπτοντας μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων το ακριβές στίγμα δέκα αμερικανικών στρατοπέδων στη Συρία.

Το Βερολίνο αντέδρασε εκδίδοντας ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι θα επανεξεταστούν όλες οι άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων στη χώρα και ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις εγγυήσεις που χορηγεί το γερμανικό κράτος για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Σχολιαστές παρατήρησαν ότι κάθε ένα από αυτά τα βήματα περικλείει δυνατότητες κλιμάκωσης, αφού η ταξιδιωτική προειδοποίηση μπορεί να μετατραπεί σε ταξιδιωτική οδηγία, κάτι που θα επέτρεπε την ακύρωση ταξιδιωτικών πακέτων προς την Τουρκία χωρίς αποζημίωση, ενώ η επανεξέταση των αδειών για τα οπλικά συστήματα μπορεί να έχει από μηδενικές έως σημαντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η κατάργηση των εγγυητικών επιστολών και το πάγωμα των συζητήσεων για την επιθυμητή από την Αγκυρα επέκταση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένουν στο επίπεδο των φραστικών απειλών που προαναγγέλλουν συγκεκριμένα βήματα.

Το ζήτημα παραμένει λεπτό για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς, δύο μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να επιχειρήσει ακόμη και επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος, αφήνοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό να καταρρεύσει. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάλειψη της βάσης Ιντσιρλίκ από τις γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες μετεγκαθίστανται στην Ιορδανία, λόγω των εμποδίων που έχει θέσει η Αγκυρα.

Το κλίμα είναι τεταμένο και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Αγκυρα θα προμηθευτεί το πιο προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα (4 συστοιχίες ρωσικών S-400 SAM), το χάσμα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την αποκάλυψη πληροφοριών που οι ΗΠΑ θεωρούν άκρως ευαίσθητες. Ο αναλυτής του Ατλαντικού Συμβουλίου της Ουάσιγκτον, Ααρον Στάιν, εκτιμά ότι η δημοσίευση των θέσεων και της δύναμης του κάθε αμερικανικού στρατοπέδου αποτελεί ένδειξη της τουρκικής ενόχλησης για τη συμμαχία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους.

«Οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά την προστασία των στρατευμάτων τους», παρατήρησε ο Στάιν. «Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει και παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις των αμερικανικών βάσεων στη Συρία. Δύσκολα μπορεί αυτό να θεωρηθεί ως κάτι διαφορετικό από ένα “άντε και…”».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή