Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας δίνει ξανά ζωή στην βιβλιοθήκη της

Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας δίνει ξανά ζωή στην βιβλιοθήκη της

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  

Την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι, ολοκλήρωσε η Κοινότητα, ταξινομώντας και συλλέγοντας όλον τον εκπαιδευτικό και φιλολογικό πλούτο που έχει περιέλθει στα χέρια της πρεσβυγενούς Κοινότητας τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια.

Η Βιβλιοθήκη ξαναπήρε φέτος ζωή από την Κοινότητα και στην οποία περιλαμβάνονται πολλές ιστορικές και ανέκδοτες εκδόσεις, μέσα από τα κληροδοτήματα μεγάλων ευεργετών αλλά και από την αγάπη και την προσφορά των απλών Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, με απόφαση του Προεδρείου της Κοινοτικής Επιτροπής, και μέσα από τον κόπο και τη συνεχή επίβλεψη του οικονομικού επόπτη Πάρη Μακρή, και με τη στήριξη του εφόρου εκπαιδευτηρίων Μιχάλη Καρυδιά, ο χώρος πήρε αυτές τις ημέρες την τελική του μορφή, και τα έργα ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η αναπαλαίωση έγινε με κριτήρια τέτοια που ο πλούτος των βιβλίων να είναι προσβάσιμος σε όλους τους αναγνώστες, αλλά και με ένα καλαίσθητο τρόπο, που να ελκύει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον όσοι τον επισκέπτονται και κυρίως των μαθητών.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο αναγνωστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπήκε καινούριο δάπεδο, τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και νέα φωτιστικά, τα έπιπλα ανακαινίστηκαν διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος αλλά λήφθησαν υπόψη και όλες οι απαιτούμενες ανέσεις της εποχής, όπως τα κατάλληλα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία συμβάλλουν πρώτιστα και στην προστασία των παλαιότερων βιβλίων. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα βιβλία της Βιβλιοθήκης είναι συλλεκτικά, καθώς χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πριν, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια του «ΛΑΡΟΥΣ». Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, να σημειωθεί ότι «παντρεύεται» ο φιλολογικός, πολιτιστικός, ιστορικός και επιστημονικός γραπτός πλούτος από διάφορες χώρες και εκπεφρασμένος από διάφορες γλώσσες, καθώς εδώ φυλάσσονται εκδόσεις –εκτός από τα ελληνικά– γραμμένες στα γαλλικά, στα γερμανικά και τα ιταλικά.

Την ταξινόμηση των βιβλίων ανέλαβε και προχώρησε με επιτυχία ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης, στέλεχος της Κοινότητας και ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η νέα Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εργασίες και σε άλλα κτίσματα

Κατά την ίδια αυτή περίοδο, πολλές είναι οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και σε άλλα κτίσματα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Από τα πλέον σημαντικά έργα είναι αυτά που πραγματοποιούνται στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιμπραημία. Εκεί, με τη στήριξη του αρμόδιου εφόρου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα, έγινε η διάσωση του ξύλινου τέμπλου του ιερού της εκκλησίας, διατηρώντας έτσι ένα από τα σπουδαία κειμήλια της ιστορίας του Αλεξανδρινού Ελληνισμού.

Παράλληλα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κανισκέρειο Ίδρυμα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί η στέγη του ναού, αφού ο τρούλος είχε τρυπήσει. Ο παραμελημένος χώρος ανακατασκευάστηκε. Τώρα, πλέον, οι τοίχοι της εκκλησίας διορθώνονται και παίρνουν και πάλι άλλη όψη, έτσι ώστε απρόσκοπτα να μπορούν να πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιεί η ΕΚΑ στο ιδιόκτητο γκαράζ της, που βρίσκεται πλησίον της ιστορικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος έφορος αστικών Πάρης Μακρής, η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ ήθελε να δώσει τέλος στην άσχημη εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο χώρο, που συνοδευόταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό με αποκόλληση σοφάδων και πέσιμο τμημάτων του τοίχου, γεγονός που είχε προκαλέσει και κάποιες μικρές ζημιές σε οχήματα. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση να γίνει η ανακατασκευή όλου του χώρου, σχεδόν από το μηδέν. Και τα δύο αυτά έργα γίνονται υπό την επίβλεψη του οικονομικού Επόπτη Πάρη Μακρή και με τη στήριξη όλης της Κοινοτικής Επιτροπής.

Τέλος, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Εφόρου του Γηροκομείου και Προέδρου της ΕΚΑ Εδμόνδου Κασιμάτη, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η κατασκευή των έξι νέων δωματίων στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Οίκο Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ», που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη στέγαση των εκπαιδευτικών ή και επισκεπτών από την επόμενη χρονιά της ΕΚΑ. Στο έργο αυτό, δίνει την προσωπική του σφραγίδα, στην όλη διεκπεραίωση των έργων ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, σεβόμενη την ιστορία των κτιρίων του Σάτμπι, αποφάσισε να διατηρήσει αναλλοίωτη την εξωτερική πρόσοψη των κτιρίων, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό τους τα δωμάτια –διαμερίσματα μεταμορφώνονται σε έναν ξενώνα που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας, με όλες τις ανέσεις, όπως λένε στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή