Ενεργοποίηση ΟΗΕ – ΕΕ για αποκλιμάκωση συγκρούσεων στα Ιεροσόλυμα

Ενεργοποίηση ΟΗΕ – ΕΕ για αποκλιμάκωση συγκρούσεων στα Ιεροσόλυμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί  με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου «το Ισραήλ και την Ιορδανία να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της ασφάλειας για όλους» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επιβολή από τις ισραηλινές αρχές νέων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από τις δύο χώρες να ενεργήσουν «για τον σεβασμό του ιερού χαρακτήρα των ιερών τόπων και την διατήρηση του status quo» στην Πλατεία των Τζαμιών (του Ορους του Ναού για τους εβραίους), το οποίο επιτάσσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, ενώ οι εβραίοι μόνο καθορισμένες ώρες, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προσευχηθούν. Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από αίτημα Γαλλίας, Σουηδίας και Αιγύπτου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνέρχεται επειγόντως την Δευτέρα, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Αιγύπτου, για να συζητήσει την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα. 

«Η συνεδρίαση αυτή θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε επειγόντως για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αποκλιμάκωση», δήλωσε ο σουηδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Καρλ Σκάου.

Υπενθυμίζεται ότι ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα κατά τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Οχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στον σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.

Η ένταση πυροδοτήθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ από την εφαρμογή από τις ισραηλινές νέων ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών. 

Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών έπειτα από την δολοφονία δύο ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου.

Σε απάντηση, η Waqf, η ιορδανική αρχή που διαχειρίζεται τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ , κάλεσε τους μουσουλμάνους να αρνηθούν να προσέλθουν στην Πλατεία και να προσεύχονται στους δρόμους. 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, REUTERS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή