ΥΠΕΞ: Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Αϊντε για το κυπριακό

ΥΠΕΞ: Σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Αϊντε για το κυπριακό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε όσα αναφέρει ο κ. Aϊντε σε μία από τις συνεντεύξεις του. 

Μια εβδομάδα και κάτι μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε αμφισβητεί με μπαράζ συνεντεύξεων το αφήγημα της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς, κάτι που ενόχλησε το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

Η ανακοίνωση αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως ο Νορβηγός διπλωμάτης δεν κρατά αντικειμενική στάση, παίρνοντας το μέρος της τουρκικής πλευράς. 

Αναλυτικά: 

«Απορούμε γιατί ο κ. Αϊντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα. Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Τον καλούμε εν τω μεταξύ να μας διευκρινίσει. Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Eide σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;

Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Αϊντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…

Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Αϊντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη  «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου» είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή