ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας από το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας από το Κογκρέσο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ είναι ανοιχτός ως προς την υπογραφή νομοσχεδίου που προβλέπει βαρύτερες κυρώσεις για τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, ημέρα Τρίτη, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ της ηγεσίας της Γερουσίας και της Βουλής.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο περιορισμός οποιασδήποτε προσπάθειας του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την κείμενη νομοθεσία και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας  με τη Βουλή και τη Γερουσία, ώστε οι αυστηρές αυτές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να τεθούν σε ισχύ μέχρι να επιλυθεί πλήρως η παρούσα κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Η Κυβέρνηση μάλιστα έχει κατηγορηθεί για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, πράγμα το οποίο τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν αρνούνται. 

Ο νέος Διευθυντής Επικοινωνίας  του Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή όχι.

«Φρονώ ότι…θα πάρει σύντομα την απόφαση αυτή», προσέθεσε ο Σκαραμούτσι σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του CNN, «State of the Union».

Ο Τραμπ έχει συναντήσει την αντίσταση τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, ως προς την υπόσχεσή του για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

Το νομοσχέδιο και η αντίδραση της ΕΕ

Το Κογκρέσο  μέσω του νομοσχεδίου, επιδιώκει να τιμωρήσει τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, καθώς και για την ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος θα απαιτεί από τον πρόεδρο, να υποβάλει έκθεση σχετικά με προτεινόμενες ενέργειες που θα μετέβαλαν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται και η επιστροφή ρωσικής διπλωματικής περιουσίας στο Μέριλαντ, αλλά και τη Νέα Υόρκη, απ’ όπου Ρώσοι διπλωμάτες αποχώρησαν το Δεκέμβριο, κατόπιν απόφασης του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

30ήμερη προθεσμία έχει ταχθεί στο Κογκρέσο για τη διεξαγωγή σχετικών ακροάσεων, τις οποίες θα διαδεχθεί η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων του Προέδρου Τραμπ.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ ασκήσει βέτο κατά του  νομοσχεδίου, ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής πολιτικής ήττας του, αν το Κογκρέσο αποφασίσει να το αγνοήσει.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συναντήθηκαν ήδη με μέλη της Γερουσίας, όπου προέβαλαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τμήματα του νομοσχεδίου, και δη έναντι της διάταξης που απαιτεί την εξασφάλιση της  σύμφωνης γνώμης του Κογκρέσου ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να προβεί σε ενέργειες χαλάρωσης των επιβεβλημένων κυρώσεων.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το ότι τα μέτρα του Κογκρέσου ενδέχεται να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή