Έρευνα για κοινές θεραπείες κατά καρκίνου και AIDS

Έρευνα για κοινές θεραπείες κατά καρκίνου και AIDS

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των ιατρών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του καρκίνου κι αυτών που αναζητούν θεραπευτικά σχήματα για το AIDS αναζητά η ιατρική κοινότητα.  Σε διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση του AIDS, οι συμμετέχοντες γιατροί προσεγγίζουν συναδέλφους τους που εργάζονται στην έρευνα κατά του καρκίνου, καθώς φαίνεται πως τακτικές που χρησιμοποιούνται εναντίον του καρκίνου και στοχεύουν στην καλύτερη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση θεραπείας κατά του AIDS.

Ενώ οι δύο ασθένειες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, οι ειδικοί τονίζουν πως υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία στα θέματα δημιουργίας νέων θεραπειών. Τα σημεία αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με τα λεμφοκύτταρα, που αποτελούν το μηχανισμό άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, σε μικροοργανισμούς που μπορεί να εισέλθουν στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Francoise Barré-Sinoussi, πρώην πρόεδρο της διεθνούς κοινότητας AIDS (IAS), που διοργανώνει το εν λόγω συνέδριο, «και στις δύο περιπτώσεις (AIDS και καρκίνου), ο οργανισμός δεν καταφέρνει να εντοπίσει τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.» Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ειδικοί, πάνω στις δύο ασθένειες, οι οποίοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν το μέγεθος, αριθμό, καθώς και την εξάπλωση των προσβεβλημένων κυττάρων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τις νέες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως τα φάρμακα PDL-1 και PD1, να στοχεύουν  σε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αντί για την απευθείας επίθεση στα καρκινικά κύτταρα, όσοι ασχολούνται με την έρευνα του ιού HIV βλέπουν έδαφος για συνεργασία και κοινή μελέτη. 

Η Sharon Lewin, ειδικός στον HIV, από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και αντιπρόεδρος της IAS, εξηγεί στο Reuters, πως οι εν λόγω θεραπείες για τον καρκίνο ουσιαστικά αναζωογονούν τους καταπονημένους μηχανισμούς προστασίας του σώματος. Στην περίπτωση του AIDS οι ίδιοι μηχανισμοί υποφέρουν από παρόμοια, αν όχι, μεγαλύτερη καταπόνηση.

Παρότι αυτές οι θεραπείες κρίνονται αρκετά ελπιδοφόρες, η χρήση τους σε ασθενείς, στους οποίους η ασθένεια είναι διαχειρίσιμη. με συμβατικά φάρμακα, αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο. Γι αυτό τον λόγο τα πρώτα δεδομένα έρχονται από ασθενείς που πάσχουν και από τις δύο ανίατες νόσους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή